Code 95 behouden na 1 april 2020

Algemeen

Als u bent geboren vóór 1 juli 1955, werkt als beroepschauffeur en nog nooit de verplichte nascholing voor vakbekwaamheid heeft gedaan, moet u dat alsnog doen. Uw automatisch toegekende bewijs van vakbekwaamheid (code 95) op het rijbewijs is vanaf 1 april 2020 niet meer geldig. Zonder een geldige code 95 mag u niet als beroepschauffeur werken.

Wat is er aan de hand met code 95?

Bent u geboren voor 1 juli 1955 en heeft u een code 95 op uw rijbewijs, dan is deze code na 1 april 2020 niet langer meer geldig. En mag u niet uw beroep van beroepschauffeur uitoefenen. Uw rijbewijs zelf blijft overigens wel geldig. Uitgebreide informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid en op de website van het CBR  voor als u chauffeur bent en als u geen chauffeur (meer) bent.

Wilt u na 1 april 2020 wel beroepsmatig blijven rijden?

Bent u nu beroepsmatig als buschauffeur of vrachtwagenchauffeur aan het werk, dan moet u in actie komen. Tenminste als u na 1 april 2020 nog als beroepschauffeur actief wilt blijven. U moet ervoor zorgen dat u na de wetswijziging een geldige code 95 op uw rijbewijs heeft.

Welke actie moet ik ondernemen?

Om na 1 april 2020 als beroepschauffeur te mogen blijven rijden, moet u óf uw basiskwalificatie halen óf u moet nascholing volgen. In de brief van het ministerie staat beschreven wat u moet doen.

Kijk ook voor informatie op de website van de Rijksoverheid en/of de website van het CBR.