Nieuws

Informatie over het coronavirus

Nieuws

 • Opnieuw meer ruimte voor sport en bewegen

  (01-07-2020)

  Met ingang van 1 juli vindt opnieuw verruiming plaats voor sport en bewegen. Sportscholen, sportkantines en binnensportaccommodaties mogen weer open en zijn weer beschikbaar voor gebruik.

 • ‘Geef elkaar de ruimte’ op drukke plekken in onze gemeente

  (27-06-2020)

  ‘Geef elkaar de ruimte’ en ‘Houd 1,5 meter afstand’: deze teksten kun je straks te zien op meerdere plekken in onze gemeente. Ze komen op drukke plekken zoals de strandopgangen in Callantsoog en Petten, de markt in Schagen, strandje De Wiel en de ingangen van het Makado Centrum.

 • Burgemeester en raadsleden op de markt

  (17-06-2020)

  Donderdag 18 juni vanaf 11 uur, heeft de weekmarkt in Schagen opmerkelijke gastheren en -vrouwen. Burgemeester Marjan van Kampen en de gemeenteraadsleden Friso Teerink en Marga Mulder zijn op de markt. Zij gaan een praatje aan met de mensen.

 • Huis-aan-huiscollecte gaat weer van start

  (15-06-2020)

  Van 15 t/m 20 juni gaat de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) als eerste collectefonds weer langs de deuren. Verantwoord en volgens de richtlijnen. De MLDS zal gebruikmaken van kartonnen collectebussen met een QR-code om te doneren. Geen vertrouwde groene collectebus waar men geld in kan doen. Vanaf een veilige afstand kan men de QR-code scannen om zo een gift over te maken.

 • Kampeerterreinen in NHN open voor zelfvoorzienende kampeerders

  (11-06-2020)

  Bij de gemeente komen vragen binnen over wat mag bij het kamperen. Het zit zo:

 • Marktopzet bevalt goed, tijdsduur korter

  (11-06-2020)

  De nieuwe opzet van de donderdagse weekmarkt in Schagen is vorige week goed bevallen. De markt is nu aan één kant van de weg. De markt is ook ruimer en langer. Zodat de anderhalve meter afstand beter bewaakt kan worden. De tijd waarin de zomerse markt duurt is wel met een uur ingekort. Die markt duurt nu tot 14.30 uur.

 • Gemeente helpt ondernemers en sportverenigingen met teruggave huur of erfpacht

  (08-06-2020)

  De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook van bedrijven en sportverenigingen vraagt het veel. Als gemeente proberen we de lasten voor hen iets te verminderen.

 • GGD voert coronatesten uit bij klachten

  (02-06-2020)

  Vanaf 1 juni kan iedereen zich met klachten, zoals koorts, hoesten of verkoudheid zich aanmelden voor een test. Om een testafspraak te maken, kunt u het gratis landelijke telefoonnummer 0800-1202 bellen. Dit is dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur. De GGD Hollands Noorden voert deze test uit bij een testlocatie in de buurt. Meer informatie vindt u op de website van de GGD Hollands Noorden en de website van het ministerie van VWS.

 • Nieuwe noodverordening

  (29-05-2020)

  Vrijdag 29 mei heeft de veiligheidsregio Noord-Holland Noord de nieuwe noodverordening vastgesteld. Dit naar aanleiding van de versoepeling van de maatregelen door de Rijksoverheid. De nieuwe noodverordening geldt ook voor onze gemeente gaat maandag 1 juni in. In de noodverordening staat beschreven wat er vanaf 1 juni allemaal mag en ook wat er nog níet mag.

 • Testen met opstelling grotere terrassen

  (28-05-2020)

  De horeca in dorpen en stad van gemeente Schagen heeft plannen ingediend bij onze gemeente. In de plannen staat hoe zij het geregeld hebben als op maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, de terrassen weer open mogen. Als gemeente staan we horeca ondernemers de een goed plan hebben toe om het terras veel ruimer op te zetten op de openbare ruimte. Wethouder Jelle Beemsterboer en burgemeester Marjan van Kampen namen op woensdag 27 mei rond 13.30 uur een kijkje op het Dorpsplein in Callantsoog. Bij de horeca op de Markt in Schagen doen zij dat donderdag 28 mei om 17.30 uur.

 • Pinksterweekend, wees extra voorzichtig

  (28-05-2020)

  Een herhaling van de enorme drukte richting strand tijdens Hemelvaartsdag willen we als gemeente voorkomen. Ook Pinksteren belooft zonnig en warm te worden. “Daarom vraag ik er nadrukkelijk aan iedereen om het gezonde verstand te gebruiken,” zegt burgemeester Van Kampen. “Ga niet naar plekken waarvan je wéét dat het er druk kan zijn. Blijf liever in je eigen buurt en hou die anderhalve meter afstand.”

 • Oproep horeca ondernemers om een (gezamenlijk) plan in te leveren voor terrassen in Schagen

  (20-05-2020)

  De gemeente Schagen bereidt zich voor op een situatie waarin de horeca weer gedeeltelijk kan opstarten. Als de terrassen weer openen willen wij letterlijk meer ruimte geven door de terrassen ook toe te staan in delen van het openbaar gebied. Zo zorgen we ervoor om toch omzetmogelijkheden te creëren. Per bedrijf zal het maatwerk zijn hoeveel ruimte we kunnen bieden. Onlangs riepen wij ondernemers op om hierover mee te denken.

 • Raad keurt noodpakket voor ondernemers en inwoners goed

  (20-05-2020)

  Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep en heeft gezorgd voor een crisis die iedereen raakt. Zowel persoonlijk als financieel. Burgemeester Marjan van Kampen: “Als gemeente vinden we het belangrijk, dat inwoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en ketenpartners deze periode zo goed mogelijk doorkomen. Daarom willen wij, bovenop de landelijke maatregelen, extra maatregelen nemen. En alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om banen en inkomens van inwoners en ondernemers zoveel mogelijk veilig te stellen.”

 • Waakzaam blijven, ook tijdens Hemelvaartsdag-weekend

  (20-05-2020)

  Hemelvaartsdag belooft zonnig en warm te worden. Ook in het weekend is het waarschijnlijk mooi weer. Juist daarom waarschuwen wij iedereen om waakzaam te blijven. “Hou de anderhalve meter afstand en vermijd drukte,” vat burgemeester Marjan van Kampen samen.

 • Chat met wethouder Beemsterboer via Facebook

  (20-05-2020)

  Wethouder Beemsterboer van Ruimte & Economie gaat woensdagmiddag 27 mei om 16.00 uur op de gemeentelijke Facebookpagina  'live'. Hij gaat dan in gesprek met ondernemers uit dorpen en stad van de gemeente om vragen te beantwoorden. Deze vragen kunnen te maken hebben met de corona-maatregelen, de gevolgen en de versoepeling daarvan voor ondernemers. Ook andere vragen die gesteld worden, zal hij zo goed mogelijk beantwoorden.

 • Noord-Hollandse bestuurders vragen steun bij minister voor regionale cultuur

  (18-05-2020)

  Gedeputeerde Zita Pels (cultuur) doet samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten een klemmend beroep op minister Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden. In een brief aan de minister vragen alle 47 gemeenten en de provincie om cultuur op lokaal en regionaal niveau nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen.

 • Complimenten burgemeester Van Kampen voor inwoners en ondernemers

  (14-05-2020)

  Stap voor stap komt er weer meer ruimte in het openbare leven. Wij merken dat inwoners, ondernemers en verenigingen nadenken over hoe er op een veilige manier invulling gegeven kan worden aan de anderhalvemetersamenleving. Burgemeester Marjan van Kampen: “Complimenten voor al die mensen die hierover nadenken. En ook complimenten voor iedereen die zich hierbij goed aan de regels houdt. Het vraagt veel van ons allemaal, maar we zijn het verplicht tegenover kwetsbare groepen en al die mensen in de zorg die de afgelopen maanden overuren hebben gedraaid en dat nog steeds doen.”

 • Nieuwe noodverordening

  (10-05-2020)

  Vrijdag 8 mei heeft de veiligheidsregio Noord-Holland Noord de nieuwe noodverordening vastgesteld. Dit naar aanleiding van de versoepeling van de maatregelen door de Rijksoverheid. De nieuwe noodverordening geldt ook voor onze gemeente gaat maandag 11 mei. In de noodverordening staat beschreven wat er vanaf 11 mei allemaal mag en ook wat er nog níet mag.

 • Terugkijken livechats Marjan van Kampen op Facebook

  (08-05-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen was de afgelopen periode in gesprek met inwoners over de gevolgen van de coronacrisis. Inwoners konden vragen stellen via de Facebookpagina van de gemeente Schagen.

 • 4 mei herdenking in coronatijd

  (04-05-2020)

  Dit jaar zou in gemeente Schagen het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, herdacht en gevierd worden. We zouden vieren dat we al die jaren in vrijheid mogen leven. Dat kunnen we omdat er, ook in Schagen, mensen hun leven hebben gegeven voor die vrijheid. 

 • Nieuwe noodverordening van kracht

  (01-05-2020)

  Vanaf 30 april 2020 geldt een nieuwe noodverordening in onze regio. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen.

 • 80 sportverenigingen en instellingen met plan voor buitensporten

  (01-05-2020)

  De gemeente Schagen heeft tot nu toe 80 plannen gehad van sportverenigingen voor het georganiseerd buitensporten. Joke Kruit, wethouder sport: “Een geweldig aantal! We zijn blij om te zien dat in deze bijzondere tijd zoveel verenigingen starten met buitensportactiviteiten. Heel fijn dat de kinderen en jongeren in onze gemeente weer lekker kunnen bewegen en minder binnen hoeven te zitten. Dit draagt bij aan een gezond lijf en een gezonde geest.”

 • Programma 4 en 5 mei in gemeente Schagen

  (30-04-2020)

  De herdenkingen bij de herdenkingsmonumenten op 4 mei en de festiviteiten op 5 mei in Schagen gaan niet door dit jaar. We herdenken en blijven thuis, maar hopelijk toch een beetje samen. Aan de inwoners van Schagen wordt gevraagd niet samen te komen bij de herdenkingsmonumenten om 20.00 uur.

 • Buitensport

  (28-04-2020)

  De Rijksoverheid heeft dinsdag 21 april bekend gemaakt dat kinderen en jongeren vanaf 29 april meer ruimte krijgen voor georganiseerde buitensport- en spel. Officiële wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan. Deze maatregel houdt onder andere het volgende in:

 • Regels verlengd voor campings en vakantieparken tegen coronavirus

  (24-04-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn de regels van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord die gelden voor onder andere campings, vakantieparken en camperplaatsen verlengd tot en met 19 mei 2020. Zij mogen alleen open blijven als de huisjes beschikken over een eigen toilet-, was- en douchevoorziening ín het huisje zelf. Zijn er alleen centrale sanitaire voorzieningen, dan moeten zij sluiten. Voor strandhuisjes geldt dat zij niet mogen worden gebruikt of opgebouwd.

 • Koningsdag wordt Woningsdag 2020

  (23-04-2020)

  Op maandag 27 april zou koning Willem-Alexander zijn 53ste verjaardag in Maastricht vieren. Helaas: het coronavirus maakt van Koningsdag ‘Woningsdag’. Over die naam is vast heel lang nagedacht. Dat houdt in: klokken luiden, een digitale kleedjesmarkt en een ‘thuistoost’ om de dag af te sluiten. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag, net als de rest van ons, op de bank.

 • Terugkijken livechat Marjan van Kampen 22 april

  (23-04-2020)

  Op woensdag 22 april gaf burgemeester Marjan van Kampen antwoord op vragen over de coronacrisis. Inwoners konden vragen stellen via de Facebookpagina van de gemeente Schagen.

 • Inventarisatie gevolgen coronacrisis voor culturele instellingen

  (17-04-2020)

  Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor culturele instellingen? Dit vragen we in opdracht van Provincie Noord-Holland.

 • Paasweekend zonder problemen verlopen

  (16-04-2020)

  Over het algemeen is het Paasweekeinde goed en rustig verlopen in onze gemeente. Iets dat een glimlach tovert op het gezicht van burgemeester Marjan van Kampen. “Zowel de politie als de boa’s melden me dat het weekend redelijk rustig is verlopen. En dat met zulk mooi weer en grote verleiding om naar buiten te gaan. Ik ben ongelooflijk trots op onze inwoners.”

 • Chat met de burgemeester via Facebook

  (15-04-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen gaat woensdagmiddag 22 april om 16.00 uur op de gemeentelijke Facebookpagina van Schagen 'live'. Zij chat met inwoners uit onze gemeente om hun vragen te beantwoorden die te maken hebben met de coronacrisis.

 • Ook in Paasweekend zoveel mogelijk thuisblijven

  (09-04-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen roept dringend op om ook komend Paasweekend zoveel mogelijk thuis te blijven. “De afgelopen twee weken heeft iedereen zich keurig aan de afspraken gehouden en was het rustig op de stranden, in de duinen en in andere delen van onze gemeente.

 • Rookverbod in natuurgebieden en coronaregels

  (09-04-2020)

  Alle inwoners van onze gemeente krijgen een welgemeend compliment van burgemeester en wethouders. Er zijn in het afgelopen weekeinde vrijwel geen incidenten geweest. Iedereen beseft blijkbaar heel goed welke openbare regels gelden in onze strijd tegen het coronavirus.

 • Plak je wens of initiatief op onze borden

  (09-04-2020)

  In alle dorpskernen van onze gemeente staat sinds enkele dagen een groot bord. Waar anders altijd partijposters hangen in verkiezingstijd, mogen nu de inwoners van het dorp hun wens of initiatief op het bord plakken. Met behanglijm.

 • Burgemeester Van Kampen: “Kom niet naar onze stranden. Blijf thuis!”

  (03-04-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen roept dringend op om het komend weekend en de dagen daarna niet naar de stranden of duinen te gaan in de gemeente Schagen. Ondanks het mooie weer dat wordt verwacht, hoopt de burgemeester op verlaten stranden en duinen.

 • Nieuwe noodverordening 2 april vastgesteld

  (03-04-2020)

  Op aanwijzing van de minister voor Medische Zorg en Sport is door de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord op 2 april jl. een nieuwe noodverordening vastgesteld. Daarmee komt de noodverordening van 26 maart te vervallen.

 • Extra maatregelen bij afvalbrengstation

  (02-04-2020)

  Bij het afvalbrengstation van de HVC aan de Zijperweg in Schagen staan er nog steeds lange rijen auto’s. In deze thuisblijf-tijd vanwege het coronavirus willen de inwoners toch hun afval massaal wegbrengen. De file op de Zijperweg wordt ook gevuld met doorgaand verkeer. Om chaos te verminderen, nemen we nadere maatregelen.

 • Burgemeester trots op inwoners

  (02-04-2020)

  “De discipline die iedereen kan opbrengen in deze nare corona-tijd, ik ben zo trots op iedereen. Ik heb er alleen maar complimenten voor,” zegt burgemeester Marjan van Kampen. Het prachtige gedrag van inwoners stemt burgemeester Marjan van Kampen heel positief. In het afgelopen weekend waren de stranden stil en verlaten. Er was geen overmatige drukte op de markt. Geen groepsvorming.

 • Regels voor campings en vakantieparken tegen coronavirus

  (31-03-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Piet Bruinooge, regels opgesteld die gelden voor onder andere campings, vakantieparken en camperplaatsen. Zij mogen alleen open blijven als de standplaatsen of huisjes beschikken over een eigen toilet-, was- en douchevoorziening. Zijn er alleen centrale sanitaire voorzieningen, dan moeten zij sluiten. Voor strandhuisjes geldt dat zij niet mogen worden gebruikt of opgebouwd.

 • Financieel overeind blijven tijdens de coronacrisis

  (27-03-2020)

  Veel mensen komen door het ontstaan van de coronacrisis in financiële nood. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen.

  Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen waarbij het inkomen (sterk) is gedaald als gevolg van de corona-uitbraak. In de Geldkrant-special staan niet alleen praktische tips en adviezen, ook legt een gedragsdeskundige uit hoe mensen met financiële stress om kunnen gaan.

 • Nieuwe noodverordening ‘corona-maatregelen’ van kracht

  (27-03-2020)

  Sinds donderdag 26 maart is de nieuwe noodverordening ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus van kracht. De nieuwe maatregelen zijn aanvullend op de bestaande maatregelen. Burgemeester Marjan van Kampen: “Houd je aan de maatregelen. Ik onderstreep de woorden van Piet Bruinooge en doe een appèl op de gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

 • Veteranendag afgelast

  (25-03-2020)

  Vanwege de coronacrisis gaat in Schagen de Veteranendag van 9 mei niet door.

 • Oproep burgemeester Van Kampen: “Kom niet naar de stranden en duinen! Blijf thuis!”

  (22-03-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen roept dringend op niet naar het strand of de duinen te gaan in de gemeente Schagen. Van Kampen: “We moeten nu écht allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. We spelen met mensenlevens als we ons niet aan de richtlijnen houden.

 • Gemeente Schagen lanceert loket ‘Hulp voor ondernemers’

  (20-03-2020)

  Afgelopen week heeft het Rijk de steunmaatregelen van het kabinet voor zzp-ers en het bedrijfsleven aangekondigd. Het steunpakket is voor het behoud van banen en de economie. Het zorgt ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en biedt zelfstandigen een overbrugging.

 • Denk om jezelf en anderen

  (18-03-2020)

  Burgemeester Marjan van Kampen spreekt haar bewondering uit voor inwoners in onze gemeente. “Dat de mensen in deze moeilijke tijd met zo’n bewonderenswaardige discipline thuis werken, zich beperken in het naar buiten gaan en ondertussen ook de kinderen bezig houden, mijn petje af”, zegt zij trots.

 • Noodopvang gemeente Schagen

  (18-03-2020)

  De rijksoverheid heeft gemeld dat alle scholen en kinderopvang van 16 maart tot 6 april hun deuren moeten sluiten. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Echter, voor kinderen van 0 tot 12 jaar waarvan de ouders cruciale beroepen uitoefenen,  is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf.  Zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.

 • Steun aan ondernemers

  (18-03-2020)

  Het openbare leven is tot stilstand gekomen. Ondernemers doen bijna geen zaken meer. Dat hakt er in. Landelijk zijn er maatregelen genomen om de ondernemers bij te staan.

 • Landelijke Compostdag gaat niet door

  (18-03-2020)

  Door de uitbraak van het coronavirus heeft de Vereniging Afvalbedrijven (initiatiefnemer van de landelijke Compostdag) besloten de Compostdag op 28 maart niet door te laten gaan. De HVC en gemeente Schagen sluiten zich hier bij aan.

 • Noodverordening COVID-19

  (17-03-2020)

  Op 16 maart 2020 is de Noodverordening COVID-19 vastgesteld. Met deze noodverordening geeft de veiligheidsregio de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Dit omdat er toch groepsvorming is bij bepaalde locaties.

 • Gezamenlijke inzet om verspreiding Corona te vertragen

  (16-03-2020)

  Het openbare leven is tot stilstand gekomen. Er is zo min mogelijk sociaal verkeer, om de verspreiding van het Corona-virus te beperken. Burgemeester Marjan van Kampen geeft een woord van bemoediging. De gemeentelijke organisatie is beperkt bereikbaar. Bijeenkomsten, waaronder raadsvergaderingen, gaan niet door.

 • Ook gemeente Schagen neemt maatregelen tegen coronavirus

  (13-03-2020)

  Het kabinet heeft verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gemeente Schagen ondersteunt uiteraard deze maatregelen.

 • Inwoner gemeente Schagen besmet met coronavirus

  (09-03-2020)

  Maandag 9 maart is door de GGD Hollands Noorden bij een inwoner van de gemeente Schagen besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man die in Noord-Italië is geweest. De man is in thuisisolatie geplaatst. Zijn huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

 • Informatie over coronavirus

  (27-02-2020)

  In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Op de website van de GGD Hollands Noorden en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vindt u meer informatie over het coronavirus en de meest gestelde vragen.