Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar

Informatie over het coronavirus

Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar

Dit item is verlopen op 19-08-2020.

Woensdagavond 24 juni kondigde het Kabinet opnieuw een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Minister-president Rutte vertelde tijdens de persconferentie dat per 1 juli het toegestane aantal mensen dat in eenzelfde ruimte verblijft, wordt uitgebreid. Daarbij blijft de 1,5 metermaatregel leidend. “Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar”, stelde de premier.

Voor binnen geldt een maximum van 100 mensen en voor buiten van 250 als er zonder reservering of met een gezondheidscheck wordt gewerkt. Wordt dit wel gedaan dan is er geen maximale groepsgrootte. Voor gebouwen met doorstroming, zoals bijvoorbeeld musea, geldt geen limiet.

De 1,5 meter moet altijd in acht worden genomen, tenzij je uit één huishouden komt, je hulpbehoevend bent, sporter, acteur of danser, of een contactberoep uitoefent. Ook jongeren tot 18 jaar hoeven per 1 juli geen afstand meer te houden tot elkaar. Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar geldt wel dat zij de 1,5 meterafstand tot volwassenen moeten blijven houden. Op een terras hoeven tafels niet meer op 1,5 meter afstand te staan als een kuchscherm tussen de tafels staat.

In het openbaar vervoer mogen alle zitplaatsen weer gebruikt worden, waarbij het dragen van een niet medisch mondkapje verplicht is. Voor personenvervoer geldt: reservering, gezondheidscheck en niet medisch mondkapje. Mensen uit verschillende huishoudens die met elkaar willen meerijden, krijgen van de regering het advies een niet medisch mondkapje te dragen. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen per 1 juli