Het gaat goed, maar cijfers zakken te langzaam

Informatie over het coronavirus

Het gaat goed, maar cijfers zakken te langzaam

Om het coronavirus te bestrijden heeft de regering in Den Haag extra maatregelen genomen. Publieke gebouwen als theaters, bioscopen, verenigingsgebouwen en buurthuizen, bibliotheek en zwembaden moeten dicht. Daarbij wees minister-president Rutte op regel nummer één: blijf thuis. Ga dus niet voor de lol winkelen. Ook mogen buiten nu slechts twee personen bij elkaar zijn. Het volledige overzicht van de maatregelen staat op rijksoverheid.nl. Vanavond om 22.00 uur gaat de verzwaring in.

Burgemeester Van Kampen was gisteravond bezig met de begrotingsvergadering van de gemeenteraad. “Maar ik heb de persconferentie wel gezien,” zegt ze. “Het geeft wel aan hoe ernstig de situatie is. Alles is er op gericht om de overlast voor de zorg te voorkomen. Dat lukt al bijna niet. In de afgelopen week zijn er landelijk 64.000 besmettingen bij gekomen. Er liggen nu 2600 COVID-19 patiënten in de ziekenhuizen en dat aantal zal nog stijgen. De reguliere zorg komt in de problemen, zorgmedewerkers worden ook ziek. Dit raakt ouderen en kwetsbare mensen. Ik word er niet vrolijk van.”

Niet alleen de burgemeester is bezorgd. “Ik weet wel zeker dat onze inwoners hier ook verontrust over zijn. We weten niet wanneer dit eindigt. Toch is er wel hoop. De verzwaring van de maatregelen is vooralsnog voor twee weken. De gedeeltelijke lockdown is tot half december. Als dan de cijfers gunstig zijn, kunnen we hopelijk een goede Kerst vieren. Al zal ook dat wel anders zijn dan anders.”

Het gaat dus wel een beetje goed, maar lang niet goed genoeg. De oorzaak ervan is niet helemaal aan te wijzen, al ziet Van Kampen wel verschil met de eerste golf. “Wat je ziet is dat het op de weg drukker is dan toen. Elke reisbeweging leidt tot een ontmoeting en dus tot zwakke momenten. Dan kan het virus toeslaan. We moeten corona die kans ontnemen. Dus inderdaad niet massaal naar de bouwmarkt, maar zoveel mogelijk thuis blijven. Ik sta volledig achter de maatregel dat illegale feestjes zwaar worden bestraft. We moeten met zijn allen veel wijsheid en zelfdiscipline hebben, zeker nu.”

Dat de lockdown een zware wissel trekt op ons, daarvan is Van Kampen overtuigd. “We kunnen heel trots zijn op elkaar dat we ons zo goed gedragen. Ondertussen is het wel zo dat mensen in eenzaamheid zitten, dat neerslachtigheid toeneemt. Daarom, als het even kan, probeer elkaar in de gaten te houden. Bel eens naar elkaar, vraag eens hoe het gaat. Alleen simpel even je hart kunnen luchten helpt al heel erg. Daarom ga ik ook in gesprek met inwoners. Dat doe ik online in kleine groepen. Hou de oproep op onze sociale media als Facebook maar even in de gaten. Ik hoop dat we het samen zo de komende tijd nog even volhouden. We doen dit met een goede reden en we doen dit voor elkaar.”