Inwoner gemeente Schagen besmet met coronavirus

Informatie over het coronavirus

Inwoner gemeente Schagen besmet met coronavirus

Dit item is verlopen op 13-03-2020.

Maandag 9 maart is door de GGD Hollands Noorden bij een inwoner van de gemeente Schagen besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man die in Noord-Italië is geweest. De man is in thuisisolatie geplaatst. Zijn huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Wat houdt contactonderzoek in?

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette persoon. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden de komende periode gemonitord. De GGD vraagt hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in onze regio verder kan verspreiden.

Heeft u vragen over het coronavirus? Bel dan 0800-1851 of kijk op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hier vindt u ook de meest gestelde vragen. Als gemeente volgen wij de richtlijnen van de GGD en het RIVM.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep;
  • Niezen en hoesten in de elleboog;
  • Gebruik een papieren zakdoek;
  • Schud geen handen.