Strengere maatregelen op de weekmarkt

Informatie over het coronavirus

Strengere maatregelen op de weekmarkt

Dit item is verlopen op 19-08-2020.

De donderdagse weekmarkt in Schagen wordt druk bezocht. Zo druk, dat in deze coronatijd de anderhalve meter afstand nauwelijks bewaakt kan worden. Daarom worden er strengere maatregelen genomen op de markt.

Met borden, lijnen en andere manier van uitstalling doen de marktverkopers er alles aan om alles in goede orde te laten verlopen. De markt wordt ook anders ingedeeld. Anders is de benodigde afstand niet meer gegarandeerd.

Aan het publiek wordt gevraagd om vooral in je eentje boodschappen te komen doen. Als het te druk is, om dan de markt te mijden of te wachten tot er meer rust is bij een marktkraam. Er mag op de markt zelf niet gegeten worden, dus alle producten worden meegegeven, ook vis. Ergens op de markt gaan zitten kan ook niet. De betalingen zijn liefst contactloos, anders met pin maar daarbij is schoonmaken het devies.

“We hebben begrip voor bezoekers die het allemaal niet zo prettig vinden. Dat hebben wij en de marktverkopers ook”, zegt wethouder Jelle Beemsterboer. “Het is echt schipperen tussen versoepeling en toch de maatregelen volhouden om corona-besmetting te voorkomen.” De wethouder weet dat er geklaagd is over de gebiedende wijs van teksten op borden en op de karren. “We zijn ook wel streng in de korte teksten die op de tekstkarren staan. Daar kunnen we nu eenmaal niet veel tekst kwijt. Maar we letten er nu beter op dat het ook nog een beetje vriendelijk blijft. Ik hoop dat iedereen toch geduld en begrip blijft opbrengen. Als we samen volhouden, kan er langzamerhand steeds meer. Dan hoeven we niet terug te vallen in strengere maatregelen. Daar hoop ik op. Dat we samen sterk blijven, ook op de markt.”  

De wijziging is geldig zolang de geldende coronamaatregelen dit vereisen.

Grotere markt in zomerweken

Omdat tot 1 september alle evenementen zijn afgelast, kan ook de Westfriese Folklore helaas niet doorgaan. In de zomerse weken is de reguliere markt wel veel groter, ook dit jaar. De kramen staan ruimer dan normaal vanwege de corona maatregelen. Daarvoor wordt deze zomer ook de Nieuwsstraat gebruikt, waar dit jaar geen Folkloremarkt gehouden zal worden, maar nu dus de reguliere zomermarkt. Er staat daar mogelijk ook een kraam van de Westfriese Folklore, die informatie geeft aan de toeristen die hopelijk volgend jaar de Westfriese Folklore weer mogen komen beleven.