Regels campings en vakantieparken

Informatie over het coronavirus
HOME  |  Regels campings en vakantieparken

Regels campings en vakantieparken

#Corona Denk om elkaar. Houd vol. Schagen Samen Sterk.

Kampeerterreinen in Noord-Holland Noord mogen vanaf 1 mei 2020 open voor kampeerders met eigen sanitaire voorzieningen. 

De gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden blijven gesloten. Als mensen een chemisch toilet gebruiken, moet er ook de mogelijkheid zijn om op de camping of het kampeerterrein te lozen in de daarvoor bestemde voorzieningen. Ondanks dat de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen nog dicht zijn.

Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaren van campings en kampeerterreinen dat er gehandeld wordt volgens de richtlijnen in de noodverordening COVID-19 die geldt vanaf 11 mei 2020. Eigenaren toetsen hun plannen bij de eigen gemeente om te laten zien welke maatregelen ze hebben getroffen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen uit de noodverordening kunnen houden.

Een belangrijke reden van deze regels is, dat mensen op kampeerterreinen vaak dicht bij elkaar leven. Vooral als gasten samen sanitaire voorzieningen moeten delen, is het moeilijk om afstand te houden. De regels gelden in alle gemeenten in het gebied van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarmee ook in de gemeente Schagen.

De noodverordening is gebaseerd op de wet Veiligheidsregio’s, en daarmee een verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio, van Castricum tot en met Texel. Dat houdt in dat niet de plaatselijke burgemeester deze uitvaardigt, maar de voorzitter van de veiligheidsregio. In het geval van Noord-Holland-Noord is dat burgemeester Bruinooge van gemeente Alkmaar. De landelijke modelverordening is overgenomen, met daarin een aantal lokale keuzes. Het besluit over de campings en vakantieparken en de toelichting daarop vindt u op de website van de veiligheidsregio.