Vraag en antwoord - Corona en evenementen in Schagen

Informatie over het coronavirus
HOME  |  Vraag en antwoord - Corona en evenementen in Schagen

Vraag en antwoord - Corona en evenementen in Schagen

#Corona. Denk om elkaar. Houd vol. Schagen Samen Sterk.

Door de Rijksoverheid zijn maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Die maatregelen worden van tijd tot tijd aangepast aan de hand van de ontwikkelingen rond corona. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten.

Op 24 juni is door de Rijksoverheid aangekondigd dat per 1 juli een aantal maatregelen wordt versoepeld. De informatie daarover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Per 1 juli zijn evenementen in beginsel weer toegestaan. Maar dat betekent NIET dat er dan ook al meteen weer evenementen kunnen worden gehouden. Dat komt omdat nog steeds als eis blijft gelden dat volwassenen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Vooral bij evenementen met veel publiek (zoals bijvoorbeeld de kermissen) is dat een hele moeilijke opgave. De gemeente moet eerst voor elk evenement beoordelen of er inderdaad kan worden voldaan aan alle vereisten. Dat is een enorme klus. Zie daarover ook het nieuwsbericht van de gemeente elders op deze website.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over uw evenement of activiteit. Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Als u een vraag mist, dan horen wij dat graag van u via het contactformulier. Door nieuwe (landelijke) ontwikkelingen en door vragen van organisaties, kan de informatie op deze webpagina veranderen. Houd u deze webpagina dus in de gaten.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen die met evenementen te maken hebben:

Ik heb al een vergunning van de gemeente om mijn evenement of activiteit te organiseren. Mag dit doorgaan?

Er zijn twee verschillende situaties mogelijk:

  1. Is uw evenement of activiteit vóór 1 juli? Dan is zo’n evenement nog verboden.
  2. Is uw evenement op of na 1 juli? Dan is zo’n evenement op zich niet verboden, mits wordt voldaan aan een aantal “corona-eisen”. Die corona-eisen worden nog verder uitgewerkt in een (nieuwe) noodverordening maar zij houden onder meer in dat volwassenen in ieder geval 1,5 meter afstand houden. Het is de bedoeling dat organisatoren van evenementen in een zogenaamd "coronaplan" aangeven welke maatregelen zij nemen om hun evenement aan die eisen te laten voldoen. Dat coronaplan moet dan door de gemeente worden beoordeeld. Dat kost veel tijd en wordt in de komende weken verder uitgewerkt. In de praktijk zullen evenementen waarschijnlijk pas rond halverwege augustus echt kunnen worden gehouden.

Ik heb een vergunning aangevraagd voor mijn evenement of activiteit. De gemeente moet hier nog een besluit over nemen. Wat moet ik nu doen?

De gemeente moet ook in dat geval beoordelen of uw evenement voldoet aan de corona-eisen. Dat betekent dat ook voor uw evenement een “coronaplan” moet worden ingediend en beoordeeld. U moet er rekening mee houden dat uw aanvraag niet op korte termijn kan worden afgehandeld. Wilt u dat niet afwachten of denkt u zelf dat het te lastig zal worden om aan de eisen te voldoen? Dan kunt u uw aanvraag stopzetten. Dat kunt u doen door het contactformulier in te vullen. U hoeft dan geen leges te betalen voor uw aanvraag.

Als ik mijn aanvraag om een evenementenvergunning intrek, moet ik dan toch legeskosten betalen?

Door de maatregelen van de Rijksoverheid gaan veel evenementen niet door. Zowel grote als kleine evenementen. Voor sommige evenementen hebben organisaties nog een aanvraag lopen om een vergunning te krijgen. Een aanvraag voor een evenement dat hoogstwaarschijnlijk niet kan doorgaan. Daarom hebben wij besloten dat organisaties die hun aanvraag intrekken, geen leges hoeven te betalen. Heeft u nog een aanvraag lopen en wilt u die aanvraag intrekken? Vult u dan het contactformulier in. Dan zetten wij uw aanvraag stop.

Mijn evenement gaat vanwege de coronacrisis niet door op de geplande datum. Kan dat evenement dan worden verzet naar een andere datum later dit jaar?

Nee, dat kan helaas niet. Het verplaatsen naar een andere datum betekent dat er dan een te grote belasting komt op de agenda’s van de hulpdiensten en andere instellingen, zoals de politie en GGD. De gemeente Schagen staat daarom afwijzend tegen het verzetten van evenementen naar september of oktober. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Als mijn evenement niet door gaat, moet ik dat dan als organisator zelf bekendmaken?

Ja. Hiermee voorkomt u onduidelijkheid en problemen met eventuele bezoekers die toch naar uw evenement komen, omdat zij niet weten dat het is afgelast.