HOME  |  Cultuur & Recreatie  |  75 jaar vrijheid in Schagen

75 jaar vrijheid in Schagen april 2020

Bronvermelding foto's: Niestadt Fotocollectie Zijper Museum, Astrid Volten Fotografie

In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, 75 jaar geleden. Ook in Schagen vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. We blijven daarbij samen verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan de volgende generaties.

In het kader van 75 jaar Vrijheid in Schagen organiseren vele organisaties herdenkingen, vieringen, tentoonstellingen en concerten. De agenda van al deze gebeurtenissen is hieronder te vinden.

Heeft u zelf een evenement of activiteit om 75 jaar Vrijheid in Schagen te vieren, meld deze dan aan voor de agenda. Dat kan via onderstaande knop.

Aanmelden evenement of activiteit


Let op!

In verband met het coronavirus kan het zijn dat het evenement niet doorgaat. Neem hierover contact op met de betreffende organisatie voor u van huis vertrekt!

Geselecteerde maand: april 2020
 • Engelandvaarders

  (01-01-2020 t/m 31-12-2020)

  De expositie Engelandvaarders vormt de wisselexpositie van het Zijper Museum voor het gehele jaar 2020.

  Lees verder
 • Oorlog en Verzet in en rond Schagen

  (04-04-2020 t/m 24-10-2020)

  In Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg zal in het nieuwe seizoen een tentoonstelling te zien zijn met als thema “Oorlog en verzet in en rond Schagen”.

  Lees verder
 • Workshop schrijven met het thema “Vrijheid”

  (07-04-2020)

  In de bibliotheek van Schagen wordt er eenmalig een gratis workshop schrijven gegeven met het thema Vrijheid. Deze middag wordt verzorgd door Schrijfgroep Schagen.

  Fotograaf: Joanne Tacx 

  Lees verder
 • Cultureel Dirkshorn - 75 jaar bevrijding

  (21-04-2020)

  We willen dr Groenhart herdenken die veel voor Dirkshorn heeft betekend vooral in de oorlogsjaren maar zeker ook daarna denk aan sport en andere activiteiten.
  Ook Onder Ons komt spelen, we willen een expositie houden van oude foto's waar de schooljeugd de dag erna naar kan gaan kijken verder gaan we het nog uitwerken het is in samenwerking met de Vrouwen van Nu uit Dirkshorn.

 • Presentatie boekje 'Vrijheid verwoord'

  (21-04-2020)

  In het kader van ‘75 jaar bevrijding’ hebben de leden van Schrijfgroep Schagen verhalen en gedichten rond het thema bevrijding en vrijheid geschreven en in een boekje gebundeld. Dit boekje wordt op dinsdag 21 april om 14 uur in de bibliotheek van Schagen gepresenteerd. 

  Lees verder
 • 75 jaar Vrijheid laat verboden muziek weer klinken

  (25-04-2020)

  In het kader van “75 jaar herdenking/ bevrijding” organiseert de Culturele Werkgroep Kerkje Valkkoog op zaterdagavond 25 april 2020 een bijzonder concert met het Leo Smit Ensemble. Het Leo Smit Ensemble bestaat voor deze gelegenheid uit Irene Maessen - zang, Eleonore Pameijer - fluit, Stephan Heber - cello en Tobias Borsboom - piano.

  Lees verder
 • Toneelvoorstelling Collage - eerste voorstelling

  (26-04-2020)

  Een handvol artiesten probeert tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Vilnius te overleven door voorstellingen te geven. Onder dwang van het hoofd van het getto repeteren de artiesten het boosaardige sprookje De Goede Mens én het van overlevingsdrang doorspekte Moeder Courage.

  Lees verder
 • Lezing Ad van Liempt

  (28-04-2020)

  Dinsdag 28 april 2020 is de voorjaarsvergadering van de historische vereniging De Zijpe in zaal de Jonge Prins in ’t Zand.
  De lezing zal die avond worden verzorgd door niemand minder dan Ad van Liempt. Hij zal spreken over ‘1945, het jaar van de bevrijding en van heel veel emotionele gebeurtenissen in een geruïneerd land’.

  Ad van Liempt is journalist en auteur van boeken over de oorlog en oud-hoofdredacteur van Nova.