HOME  |  Cultuur & Recreatie  |  Historie

Historie

De gemeente Schagen heeft een rijke historie met veel verschillende ontwikkelingen rondom de kust, de stad en het platteland. De historie is op vele plekken nog duidelijke herkenbaar zoals de buitenplaatsen aan de Grote Sloot, de vele boerderijen, de dorpjes Valkkoog en Eenigenburg. Ook in de stad Schagen is veel historie aanwezig. Een korte omschrijving treft u hieronder aan. Voor meer informatie over de historie van onze gemeente verwijzen wij u naar de volgende websites:

Kustdorpen zoals Petten en Callantsoog zijn diverse keren in zee verdwenen en weer opgebouwd. De oudste vermelding van Callinge (de oorspronkelijke naam van Callantsoog) is een van de bezettingen van het klooster van Egmond in 920 na Christus. Dit dorp verdween in de Allerheiligenvloed van 1170. Later werd het dorp enkele kilometers verder weer opgebouwd.

De stad Schagen is vermoedelijk in de 10e eeuw ontstaan. De naam Schagen komt echter al voor in een oorkondeboek uit het jaar 1000. In dat jaar schenkt graaf Dirk II volgens dit boek en zijn gemalin (echtgenoot) Hildegard zes hoeven in Schagen aan de Abdij in Egmond. In die periode werd ook een dijk aangelegd tussen Schagen, Kolhorn en Barsingerhorn om het opkomende zeewater tegen te houden. Het ontstaan is dus niet te danken aan een belangrijke handelsroute of het hebben van een goede haven maar kwam vooruit voort uit nood en de toevalligheid dat het gebied van nature iets hoger ligt dan het omringende land. Schagen kreeg in 1415 stadsrechten en werd in leen gegeven aan Willem van Beieren, bastaard van Holland. De slot Schagen is een bekend gebouw dat als stamt uit deze tijd: rond 1440 liet de eerste heer van Schagen een toen al bestaand stenen huis verbouwen tot een vierkante waterburcht, slot Schagen.

Na de inpoldering van de Zijpe in 1597 kreeg de stad pas enige betekenis. In de polder ontstonden op de kruispunten van de Grote Sloot met de oost-west weggetjes in het begin van de 17e eeuw dorpen. Er kwamen boerderijen te staan. Deze structuur is nu nog goed terug te zien in het landschap. De inwoners leefden vooral van de landbouw en de veeteelt.

Het dorp Warmenhuizen is nog veel ouder: Het werd al in 745 gesticht door Radboud II door de aanleg van de eerste terpen.

De oudste verwijzing naar Eenigenburg voert terug naar 1289 toen het dorp Eini(g)hborch werd genoemd. De oud-Friese benaming ‘Eeninge’ verwijst naar een gebied of plaats dichtbij (nige) het water (ee). Dit strookt ook met de ligging aan de Zijpe in de 13e eeuw. Floris V van Holland liet na zijn overwinning op de West-Friezen vanaf 1282 het kasteel ’t Huys te Nuwendore bouwen, dat vanaf 1367 uit de archieven verdween.