HOME  |  Cultuur & Recreatie  |  Kunst verkiezing voor twee rotonden

Kunst verkiezing voor twee rotonden

Op twee rotonden in de gemeente komt een blijvend kunstwerk. Welke kunstwerken dat zijn, weten we als gemeente nog niet. Want wij vragen eerst de mening van de inwoners. Wilt u meebeslissen over welke kunstwerken hier precies mogen komen?

De kunstwerken moeten de rotonden opfleuren, waardoor het ook herkenningspunten gaan vormen.

Stemmen op de kunstwerken

Via deze website en het stemformulier onderaan de pagina kunnen inwoners stemmen op het kunstwerk dat zij het liefst terugzien. De keuze gaat tussen werk van vier kunstenaars. Inwoners mogen kiezen welk werk van de vier kunstenaars zij mooi vinden én passend bij de omgeving. De twee meest favoriete werken worden uiteindelijk geplaatst.

Tot 6 september 2020 krijgt iedereen de tijd om zijn of haar stem aan te dragen via de website. Eind september maken we bekend welke kunstenaar het ontwerp mag uitvoeren.

Meer informatie over de kunstwerken

De eerste rotonde is die bij Kinepolis in Schagen. Twee kunstenaars hebben een ontwerp gemaakt voor deze rotonde. Hierover kunt u uw voorkeur uitspreken.

Kunstenaar 1: Joshua Pennings

Illustratie van een konijn op de rotonde nabij kinepolis

"Voor de rotonde nabij Kinepolis in Schagen wil ik een vriendelijk en positief beeld maken. Iets wat mensen niet verwachten op die plek. Een uit de kluiten gewassen konijn midden op een rotonde. Het mag vragen oproepen: ‘Heeft dat misschien een link met de bioscoop?’ Iedereen kan en mag zijn eigen idee erbij hebben."

Kunstenaar 2: Elisabet Stienstra

Jonge vrouw op een standaard op de rotonde nabij kinepolis in Schagen

"Mijn ontwerp bestaat uit een levensgroot figuur van een jonge vrouw uit blauw-groen gepatineerd brons op een 3 meter hoge cilindrische kolom van gegalvaniseerd ijzer. Het figuur is boven op de kolom geplaatst zodat het opgeheven is van het maaiveld. Hierdoor wordt de dynamiek en monumentaliteit van het kunstwerk versterkt, om zich goed te verhouden met de reeds bestaande bewegwijzering, de omgeving en de beplanting op de rotonde. Het mengt zich ook niet visueel met het circulerende verkeer en is daarom een goed oriëntatie en herkenningspunt. Het figuur van de jonge vrouw lijkt aandachtig naar de verte te luisteren, met haar hand rond haar oor. Ze richt zich weg van de drukke stad, alsof ze op zoek is naar de geluiden van het platteland en de natuur."

De tweede rotonde is die aan de Harenkarspelweg tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn. Twee kunstenaars hebben een ontwerp gemaakt voor deze rotonde. Hierover kunt u uw voorkeur uitspreken.

Kunstenaar 1: Toscani

Kleurrijk kunstwerk op de rotonde Harenkarspelweg

"Mijn idee is een kleurrijk en duidelijk herkenningspunt te plaatsen op de rotonde in Harenkarspel. Jullie kennen misschien het lichtobject (Toscani & Cornel) in de foyer van M18. In vergelijkbare sfeer zou ik graag dit stalen beeld willen realiseren voor buiten. Help mee om meer kleur aan de openbare ruimte toe te voegen. Dit kunnen jullie doen door op mij te stemmen."

Kunstenaar 2: Lolke van der Bij en Marianne van Dedem

Een kunstwerk van zwanen en bloemen op de rotonde bij de Harenkarspelweg

"Het ontwerp symboliseert de relatie tussen de infrastructuur en de natuur. Voor de rotonde hebben wij gekozen voor het thema bloem. Één van de bloemen komt voor in het wapen van Schagen en één in combinatie met vogels, twee met een uitbeelding van zwanen in combinatie met bloemen."

  • De zwanen staan voor:
    De beweging in de samenleving.
    En de verbinding met elkaar en de natuur.
  • De bloemen staan voor:
    Groei en bloei en vogels voor vrijheid.

Uw keuze kunt u aangeven op het formulier hieronder.

Keuzeformulier rotondes