HOME  |  Cultuur & Recreatie  |  Welk kunstwerk is het mooist in het Nesserpark?

Welk kunstwerk is het mooist in het Nesserpark?

Er staan weinig kunstwerken in de nieuwe woonwijken van Schagen. Terwijl beelden en decoraties wel de hele omgeving levendiger maken. Daarom willen gemeente Schagen en de Kunst- en Cultuur Adviesraad Schagen (KCARS) meer beeldende kunst in de openbare ruimte brengen. Met zoveel mogelijk inbreng van de inwoners. In het Nesserpark zijn er nu drie ontwerpen voor een kunstwerk. De wijkbewoners mogen hun voorkeur uitspreken voor een van de drie.

Tot 13 juli kon iedereen uit wijk Nesserpark en Weideveld (tussen Nesserpark en Cornelis Blaauboerlaan) de eigen voorkeur aangeven . De wijkbewoners konden kiezen uit:

a. Marcel Timmers

website: www.marceltimmers.nl

In zijn ontwerp is hij  uitgegaan van het verwoestende water met daarboven de meeuwen, dat daarna door bescherming van de dijken over gaat in de rustgevende kalmte achter de dijken. De gegolfde 6,5 meter lange lijn is als een tijdlijn, dat symbool staal voor het harde werken tegen het water en de geschiedenis van Schagen.

Op de rand kunnen de jaartallen met eventueel een korte tekst worden gegraveerd, waarin de geschiedenis van Schagen wordt verteld. De tijdlijn wordt een robuuste constructie van roest vast staal en kan fungeren als bank. Door de golven steken twee gekromde Cor-Tenstalen pilaren van 5 meter hoog. De twee rvs-meeuwen die op het Cortenstaal zijn gemonteerd stralen hoop en vrijheid uit. Bank en vogels worden uitgevoerd in RVS 316 met geslepen afwerking en voorzien van een vuilafstotende Nano laag. Pilaren zijn van Cor-Tenstaal. Beide materialen behoeven geen onderhoud.

b. Aart Prins

Website: www.aartprins.nl

Zijn beeld spreekt voor zich en komt op een cortenstalen sokkel. Het beeld zelf is 1.65 meter. Dus totale grote is ongeveer 250 centimeter.

“Het is een vrolijk beeld en dat wil ik graag overbrengen op de bewoners en bezoekers van de nieuwe wijk Nes-Noord! Op de foto’s heb ik de jurk aan de toegangsweg gevisualiseerd en niet in het parkje. Dat heb ik gedaan, omdat het beeld zo beter een oriëntatiepunt/ herkenningspunt zou zijn en passanten die na een lange dag hard werken de wijk zouden binnenrijden en de vrolijke jurk zouden zien, zouden zeggen; “hè, hè, eindelijk thuis!” Of wanneer de bewoners zouden uitgaan en de mooi uitgelichte jurk zouden zien, dat ze dan nog meer zin zouden krijgen om de bloemetjes buiten te gaan zetten!

c. Jeroen Stok

Website: www.jeroenstok.com/kunstwerken_beelden

Als thema heeft hij gekozen voor groei, ontluiken en bloei.

De geschiedenis van Schagen rechtvaardigt dat: door hard werkende mensen groeiden gehuchtjes uit tot dorpjes en door het samen voegen van dorpjes grotere gemeenten.

Uiteindelijk vormen 25 (voormalige) gemeenten en dorpen nu de huidige gemeente Schagen. Ook in het vorige gemeentewapen van Schagen zijn bloemen verwerkt: een bloeiende roos in het midden en vier lelies in de hoeken. Graag zou hij een ontwerp maken voor een kunstwerk in het park dat het thema groei, ontluiken en bloei verbeeldt in een abstract gestileerd kunstwerk met organische vormen. Een organische tot bloei komende vorm, maar op een abstracte moderne manier vorm gegeven.

Het kunstwerk moet vriendelijk, helder en fris ogen, een punt van herkenning in het park zijn. Het kunstwerk mag niet uitnodigen tot “hangen” of klimmen, moet onderhoudsvrij en “hufterproof” zijn.

De voorkeur van de bewoners wordt, samen met het advies van de werkgroep Beeldende Kunst van de KCARS, naar het gemeentebestuur gebracht. Burgemeester en wethouders gaan van daaruit een definitieve opdracht verstrekken aan één van de drie kunstenaars.

Raadsbesluit kunst

In 2017 heeft de gemeenteraad de Notitie Kaders beeldende kunst vastgesteld. Die is te vinden op de pagina van de gemeenteraad. De KCARS heeft hiervoor een Werkgroep voor de beeldende kunst (WBK) in het leven geroepen.