Doelgroepenvervoer

Zorgvervoer en het coronavirus

Heeft u zorgvervoer nodig zoals de regiotaxi, Wmo-vervoer of Valys? Het protocol zorgvervoer zorgt dat u op een veilige manier kunt reizen. In het protocol staan de regels voor passagiers en voor de chauffeur. Iedereen houdt zich aan dit protocol. Door deze regels is de kans op besmetting met het coronavirus kleiner. 

Soorten zorgvervoer waar protocol voor geldt

Het protocol zorgvervoer geldt voor iedereen vanaf 18 jaar die gebruik maakt van of werkt voor:

Regels uit protocol zorgvervoer

Hoofdregels voor u als passagier

  • Draag een een medisch mondneusmasker, ook wel chirurgisch mondneusmasker (type 1, II of IIR) genoemd. U kunt een medisch mondneusmasker online bestellen of kopen bij lokale winkels. Sommige supermarkten en apotheken verkopen ook mondneusmaskers. Controleer goed of het om een medisch mondneusmasker gaat. Dit kunt u zien aan de verpakking waarop staat dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat ook type II of IIR op en er staat een CE-markering op.
  • Alle zitplaatsen in het voertuig mogen gebruikt worden. 

Uitzonderingen hoofdregels voor mondkapje passagiers

  • Kunt u om medische redenen of vanwege een beperking geen medisch mondneusmasker (type II of IIR) of een niet-medisch mondkapje dragen? En kunt u dit aantonen? Dan valt u onder de uitzondering mondkapjesplicht. U moet dan zelf kunnen aantonen waarom u in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht. Dit kan bijvoorbeeld met een ingevulde Eigen Verklaring. Ook dan mogen alle zitplaatsen in gebruik zijn. Dit kan omdat nu veel mensen zijn gevaccineerd en minder mensen met COVID-19 besmet zijn.

Regels voor de chauffeur

De chauffeur draagt een medisch mondneusmasker (type IIR).

Regels bij hulp van de chauffeur

Heeft u hulp van de chauffeur nodig om in te stappen of uit stappen? Of om bij de voordeur van uw instelling of woning te komen? Draag dan allebei een (medisch) mondneusmasker. De chauffeur probeert zoveel mogelijk afstand te houden tot uw gezicht. De chauffeur mag niet mee naar binnen bij uw woning of instelling.

Makers protocol zorgvervoer

Het protocol zorgvervoer is gemaakt door Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor zorgvervoer en taxi samen met de vakbonden FNV en CNV. Zij maakten voor het protocol gebruik van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM.