Plein 1945

Dorp Petten
HOME  |  Afgeronde projecten  |  Plein 1945

Plein 1945

De herinrichting van het dorpsplein in Petten is één van de onderdelen van de Structuurvisie. In september 2015 is gestart met de werkzaamheden en het nieuwe plein is op 20 juni 2016 opgeleverd.

Tulp

In het voorjaar komen duizenden bezoekers naar de Noordzeekust om de bloeiende tulpen te bewonderen. De tulp staat symbool voor het ontwerp van het plein, dat uit een groen en een verhard gedeelte bestaat. De groene bladeren van de tulp symboliseren het parkje rondom de kerk en de groene steel verbeeldt de doorgaande weg over het plein. Het verharde deel bestaat uit donker basalt, als hommage aan de Pettemer steenzetters in hun strijd tegen de elementen. Op het plein komt een podium met daarop een geraamte van een schip dat de geopende kelk van de tulp symboliseert.

Schip

De in oktober 2013 gestrande garnalenkotter Z75 “Zeldenrust” staat model voor het prachtige houten scheepsgeraamte op het houten podium dat verwijst naar het houten scheepsdek. Dit podium kan gebruikt worden voor o.a. muziekuitvoeringen, modeshows, voorstellingen en optredens. Het grote scheepsgeraamte kan worden voorzien van stevige doeken zodat optredens en voorstellingen ook bij slecht weer gewoon kunnen plaatsvinden.

Water

Het jaarlijks terugkerende spuitfestijn op het plein, georganiseerd door de Zijper vrijwillige brandweer, is een traditie geworden. Petten en spuitend water zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden. Rond het podium wordt een dynamische waterpartij gecreëerd waar overdag eb en vloed worden nagebootst en waar bedriegertjes vrolijk omhoog spuiten. ’s Avonds is het een stilstaand spiegelend wateroppervlak. Aangename warm-witte led verlichting zorgt voor een sfeervol geheel.

Kerk

Het voornemen bestaat om van de kerk een bijzonder restaurant te maken door de voorgevel open te maken en de raampartij tot de grond door te trekken, grenzend aan een zonnig terras.

Aankleding

Op het plein staan duurzame houten banken met bijpassende lantaarnpalen en transparante terrasschermen. Het plein is het kloppend dorpshart van Petten waar het gezellig is en waar altijd wat te doen is.

Situatie anno 2014

Situatie sinds 2016