HOME  |  Nieuws  |  Gevaar omvallende bomen langs Veilingweg en Stationsstraat in Warmenhuizen

Gevaar omvallende bomen langs Veilingweg en Stationsstraat in Warmenhuizen

Circa 40 bomen langs de Veilingweg en de Stationsstraat in Warmenhuizen blijken niet stevig meer te staan na het leggen van nieuwe elektrakabels in het fietspad. De wortels zijn aan één kant verwijderd tijdens het leggen van de kabels door Alliander. We zijn genoodzaakt om de bomen te verwijderen. Het gevaar dat de bomen omwaaien omdat ze aan één kant geen wortels meer hebben is groot. Op zeer korte termijn halen we de bomen weg.

Het gaat om de bomen in de smalle groenstrook tussen de weg en het fietspad vanaf het kruispunt met de Trambaan/Oud Wulpendorp tot aan de kruising met Schelphoek Noord. Het gaat om ongeveer 30 bomen langs de Veilingweg en 10 langs de Stationsstraat. Het oorspronkelijke plan was om de kabels aan de andere kant van het fietspad te leggen. Dat bleek in een later stadium niet te kunnen omdat het daar al vol kabels lag.

Op dezelfde plek planten we waarschijnlijk geen nieuwe bomen. De groenstrook blijkt dusdanig smal dat deze ongeschikt is als groeiplaats. We zoeken nieuwe herplantlocaties in de omgeving. Dit bespreken we met de bewoners van Warmenhuizen. Het herplanten gebeurt niet eerder dan in de winter van 2022-2023, omdat het plan nog gemaakt en besproken zal worden. Daarnaast gaan we grondverbetering uitvoeren om goede groeiplaatsen te maken.

Onderzoek

Circa 6 bomen zijn mogelijk nog te redden. Om dat zeker te weten laten we een stabiliteitsonderzoek (trekproef) uitvoeren bij deze bomen. Langs de Kanaalweg in Warmenhuizen gaat Alliander dezelfde elektrakabels doortrekken in het fietspad. Ook daar staan bomen tussen de weg en het fietspad in een smalle groenstrook. Samen met Alliander onderzoeken we of ze de kabels zo kunnen leggen dat de bomen kunnen blijven staan.