HOME  |  Nieuws  |  Koninklijke Onderscheiding voor Jan Schrijver

Koninklijke Onderscheiding voor Jan Schrijver

Vrijdagmiddag 27 augustus ontving Jan Schrijver in Sint Maarten (’t Rijpje) een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Marjan van Kampen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in biologisch bedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. Tijdens de viering van het 50 jarig bedrijfsjubileum.

De heer Jan Cornelis Schrijver (72) woont en werkt in ‘t Rijpje. Hij is de mede-eigenaar van VOF De Lepelaar. Dit biologisch dynamische bedrijf richtte hij in 1971 op. De zorg voor een gezonde(re) aarde was destijds nog niet zo populair. Werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest was revolutionair. De weerstand bij boeren was hoog. Maar zijn vastberadenheid ook. De lage inkomsten zette Jan Schrijver meteen weer in voor het bedrijf. Jan Schrijver was in feite pionier in die tijd. En nog, met succes. Mede met zijn echtgenote runt hij de door haar begonnen bedrijfswinkel van De Lepelaar. Hij kan nu het landbouwbedrijf als bloeiend biodynamisch bedrijf overdragen aan zijn dochter en zijn compagnon.

Jan Schrijver is tevens onbezoldigd voorzitter van stichting Demeter. Deze stichting werkt voor 250 boeren, verwerkers en handelaren. De missie is: een toekomstbestendige landbouw en voedselcultuur. Hij is altijd actief voor aanstormende biologisch-dynamische tuinders. Jan Schrijver is ook opleider, ieder jaar lopen leerlingen van Aeres Warmonderhof (opleidingsinstituut voor BD landbouw) stage op zijn bedrijf. Hij was actief voor de LTO, de Tuinderskring en in de samenwerking met Bejo Zaden. Men kent Jan Schrijver als verbinder tussen boer en consument. Gedurende vijf jaar was hij ook bestuurslid van BioValley, ter bevordering van biologisch dynamische landbouw in provincie Noord Holland. Hij doet veel voor behoud van biodiversiteit. Zo schreef hij ook het boek ‘Op weg naar fijnzinnige landbouw’ in 1972. Meest recente actie van Jan Schrijver was de actie ‘Op de bres voor boer Bram’ , ter compensatie van de boete die biologisch dynamische boer Bram Borst uit Eenigenburg kreeg opgelegd.

Daarnaast is Jan Schrijver al ruim tien jaar actief in de Nederlands Hervormde Kerk. Als voorzitter van het college van diakenen bijvoorbeeld. En als lid van de benoemingscommissie voor een nieuwe predikant in Warmenhuizen.

Heel bekend is Jan Schrijver ook als PvdA raadslid in gemeente Schagen.
Voor al deze verdiensten voor de maatschappij is Jan Schrijver benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.