HOME  |  Nieuws  |  Mooiste verbouwde West-Friese vrijstaande woning staat in Schagen

Mooiste verbouwde West-Friese vrijstaande woning staat in Schagen

De mooiste verbouwde woning van West-Friesland staat aan de Nes 40 in Schagen. Deze woning was genomineerd in de eerste verkiezing van het mooiste gebouw van Westfriesland, dat het Westfries Genootschap organiseerde.

Deze keer was de categorie vrijstaande woningen aan de beurt. Met de verkiezing vraagt het Westfries Genootschap blijvende aandacht voor behoud en versterking van het Westfriese erfgoed.

Op zaterdag 2 november werd tijdens de Westfrieslanddag in de Spartahal in Schagen de prijsuitreiking gedaan door burgemeester Marjan van Kampen. Tot haar grote vreugde staat de winnende woning in de categorie verbouw in onze gemeente. Deze woning staat aan de Nes 40 in Schagen. Voorzitter Jan Smit van het Westfries Genootschap gaf na zijn inleiding het woord aan de burgemeester.

Uit een groot aantal inzendingen heeft een deskundige jury, bestaande uit Ben Looye en Rens Bakker, uit alle inzendingen zeven woningen genomineerd. De jury keek naar uitstraling, materiaalgebruik, duurzaamheid, kleurgebruik en of het ontwerp past in de omgeving. Op de genomineerde woningen kon het publiek stemmen. Twee winnaars kwamen uit de bus, een in de categorie verbouw (Nes 40) en een in de categorie nieuwbouw (een woning in Zwaag). De winnaars kregen een oorkonde en een zilveren aandenken uit handen van burgemeester Van Kampen.

De boerderij Nes 40 vormt samen met de achterliggende kapberg een mooi ensemble, waarvan de woning Nes 38 ook deel uit maakt. De boerderij is van een bedrijfsgebouw naar een woning getransformeerd. Door de zorgvuldige detaillering en keuze van materialen en kleuren is volgens de jury een mooi eindresultaat ontstaan.