Sluit venster x

Aangepaste openingstijden

Dienstverlening zoveel mogelijk digitaal en telefonisch

Wij werken alleen op afspraak.

Ons gemeentehuis is alleen op afspraak open van 9.00 tot 12.00 uur. Heeft u een afspraak? Dan doen wij de deur voor u open (volg de instructies bij de voordeur). Heeft u geen afspraak? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer (0224) 210 400. Na 12.00 uur sluiten wij de voordeur.

Meer informatie hierover vindt u ook op onze pagina Informatie over het coronavirus

Nestbehandeling ganzen - Nieuws - Home -
HOME  |  Nieuws  |  Nestbehandeling ganzen

Nestbehandeling ganzen

Vanaf 24 maart tot half april behandelen medewerkers van de gemeente de nesten van verschillende soorten ganzen. Het gaat hierbij om nesten van de Grauwe gans, Grote Canadese gans, Boerengans en Nijlgans. Dit gebeurt op diverse locaties in onze gemeente, waaronder Nes-noord, Lagedijk, Witte Paal, De Groenling, Waldervaart en het Schagerwiel. “Wilde ganzen zorgen namelijk voor veel schade, omdat zij gewassen en vegetatie aanvreten. Door het dompelen van de eieren uit de nesten in plantaardige olie, worden er minder wilde ganzen geboren”, aldus wethouder Hans Heddes.

Waarom nestbehandeling?

We willen door de nestbehandeling voorkomen dat de ganzen de gewassen op de nabijgelegen weilanden aanvreten. Daarnaast is onder andere het natuurgebied ten zuiden van de Witte Paal erg kwetsbaar. Als de populatie Grauwe ganzen hier groter wordt, komen broedplekken van zeldzame soorten als de Roerdomp, de Waterral en de Kiekendief in het gedrang. Te veel ganzen tasten het leefgebied van deze soorten aan. Uit de nesten van de grauwe ganzen wordt één ei niet gedompeld. Als er namelijk helemaal geen kuikens uit de eieren zouden komen, nestelen de ganzen een tweede keer. Het onderdompelen van de eieren is afgestemd met het CNME en Vogelwerkgroep Tringa.