HOME  |  Nieuws  |  Onderscheiding voor Jan Jaap Hoogland uit Burgervlotbrug

Onderscheiding voor Jan Jaap Hoogland uit Burgervlotbrug

Dit item is verlopen op 21-12-2017.

Woensdag 6 december 2017 heeft Jan Jaap Hoogland uit Burgervlotbrug een onderscheiding ontvangen uit handen van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Stadhuis van Rotterdam.

Jan Jaap Hoogland ontving de Prof Mr Pieter van Vollenhove Penning. Deze penning bestaat sinds 2012. De SMV – met financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) – heeft toen deze penning in het leven geroepen. Om mensen te eren en belonen die op een bijzondere, navolgenswaardige wijze hebben bijgedragen aan de veiligheid in de samenleving.

Uit alle voordrachten heeft een jury enkele indrukwekkende en inspirerende verhalen gekozen over een bepaalde gebeurtenis waarbij iemand door moedig en doortastend optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid van medeburgers. Een van die verhalen is van Jan Jaap Hoogland, die een vrouw heeft gered uit een te water geraakte auto. De geredde dame is mevrouw Quak uit Petten. Ook zij was bij de uitreiking aanwezig.

De bijeenkomst werd geopend met een welkomstwoord van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De voorzitter van de SMV prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft de penningen uitgereikt. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries sprak over burgers die hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid nemen.

Het reddingsverhaal

De heer Hoogland reed 9 augustus 2017 ‘s morgens met zijn auto op de Kerkweg te Eenigenburg richting Tuitjenhorn. Hij zag een licht grijze auto achter zich rijden, een paar seconden later keek hij weer in zijn spiegel en zag tot zijn verbazing dat de auto niet meer achter hem aan reed op een recht stuk weg. Het bleek dat de bestuurster onwel geworden was.

Hij dacht nog ‘ ik zie spoken’, maar nog geen enkele seconden later zag hij een spray van water en hij stopte onmiddellijk en belde 112, rende naar de auto toe en sprong in het water. Daar lag de auto op zijn kant in de sloot, vervolgens maakte hij het portier open en deed de autogordel los, waarop mevrouw Lenneke Quak (48 jaar) wonende te Petten in het water viel wat al naar binnen gelopen was in de auto.

Terwijl hij 112 aan de telefoon had, hield hij met één hand/arm de vrouw omhoog uit het water zij was op dat moment al bewusteloos, hij bleef tegen haar praten omdat hij bang was dat ze weg zou glijden omdat hij niet kon inschatten of ze inwendige kneuzingen had of een hart- of herseninfact, hij hoorde wel dat er personen auto’s langs reden maar die konden hem niet zien omdat de auto in een vrij diep talud/diepe sloot lag.

Gelukkig kwam er een vrachtwagen voorbij hij had nog oogcontact met de chauffeur maar die gaf gas bij en reed door, de firma van deze vrachtwagen werkt wel samen met het bedrijf van Hoogland.

Intussen waren de politie, ambulances, brandweer en de trauma helikopter al onder weg naar het ongeval, later kwam er weer een vrachtwagen voorbij en die chauffeur stopte gelukkig wel en hielp Jan-Jaap Hoogland wel en nam de telefoon over om verbinding te houden met de meldkamer zodat Jan-Jaap Hoogland de bewusteloze vrouw met twee handen kon vasthouden, enige tijd later namen de hulpdiensten het van hem over, hij kan het nog steeds niet geloven dat een chauffeur door reed.

Als Jan-Jaap Hoogland daar niet gereden had en de auto opeens had zien verdwijnen en een kolom water gezien had, had het heel slecht voor mw. Lenneke Quak kunnen aflopen omdat de auto vanaf de weg niet te zien was.