HOME  |  Nieuws  |  Petten decor landelijke kustdag 2018

Petten decor landelijke kustdag 2018

Dit item is verlopen op 17-07-2018.

Eind juni is in Petten de landelijke kustdag 2018 gehouden. Omdat hier een nieuw stukje Nederland ligt. Kust op Kracht, het project van onze kustversterking, stond centraal.

Een nieuw strand en duinen liggen op de voormalige Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Door mensenhanden gemaakt, wij Hollanders zijn er wereldberoemd om. Die kennis hebben we ook wel nodig, want de zeespiegel stijgt sneller dan gedacht. “De snelheid houdt rechtstreeks verband met de opwarming van het klimaat,” vertelde Hylke de Vries van het KNMI. Omdat de stijging steeds sneller lijkt te gaan,  riep Deltacommissaris Wim Kuijken tijdens de dag op tot onderzoek en maatregelen. Professor Stefan Aarninkhof (TU Delft) pleitte voor een kustlab. Hierin kunnen we uitvinden met welke methode we het beste kunnen omgaan met de stijging van de zeespiegel en de verandering van het klimaat.

Kust op kracht

De zonnige dag was heerlijk om de 50 projecten van Kust op Kracht in onder meer Petten en Sint Maartenszee te bezoeken. Gedeputeerde Cees Loggen bedankte de meewerkende gemeenten Schagen en Bergen, natuurorganisaties Landschap Noord-Holland en Natuurmonumenten en lokale ondernemers voor de uitvoering van de gerealiseerde natuur- en recreatieprojecten. Nadat deze partijen de naam van hun organisatie in het zand hadden geschreven,  liet zandtekenares Gerrie Hondius met tekeningen van de zee en de wind de namen verdwijnen. Het gebied wordt nu van de gebruikers: de bewoners, recreanten en de natuur.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de provincie Noord-Holland