HOME  |  Nieuws  |  Scheidingspaal onthuld

Scheidingspaal onthuld

Dit item is verlopen op 26-01-2018.

Donderdagmorgen 11 januari hebben burgemeester Marjan van Kampen en historicus Karel Numan de scheidingspaal met informatiebord op de Westfriese Omringdijk onthuld. Deze paal staat ongeveer een kilometer ten noorden van het dorp Sint Maarten op de dijk.

Met de onthulling is een wens uitgekomen van Karel Numan. De oorsprong van de paal ligt in het jaar 1469. Toen besloot het Hof van Holland (rechtbank) dat de dorpen van het Geestmerambacht moesten meebetalen aan de toen nieuwe ‘West-Frieze Zeedijk’. Schagen en Niedorp hadden die zaak aanhangig gemaakt, omdat zij niet alleen voor de kosten wilden opdraaien. De scheidingspaal geeft aan vanaf welk deel de dorpen betaalden (1/3) en welk deel voor Schagen en Niedorp was (2/3). Die scheiding lag bij Sint Maarten, vandaar dat de paal daar staat.

Op het bordje staat de volgende tekst:

Scheidingspaal Nieuwe West-Friese Zeedijk 

(tussen Schagen, de Lagedijk en Sint Maarten)

Tussen 1456 en 1461  wordt “De Burghorn” ingepolderd onder leiding van Willem van Beieren, heer van Schagen. Als de Nieuwe West-Friese Zeedijk klaar is, moet de vier kilometer lange dijk worden onderhouden. In ieder geval door Schagen en Niedorp; maar die willen niet alleen voor de kosten opdraaien. Degenen die tot dan toe de Schagerdam (De Valkkogerdijk) onderhielden, moeten ook bijdragen; vinden zij.

Een langdurige rechtszaak volgt. Het Hof van Holland beslist uiteindelijk op 28 juni 1469 dat 2/3 deel (2666 meter) van de dijk zal worden onderhouden door de Schager en Niedorper Kogge en 1/3 (1333 meter) door de dorpen van het Geestmerambacht.

Op dat punt staat sinds die datum deze scheidingspaal.