HOME  |  Nieuws  |  Vondst archeologische resten Kerkbuurt in Tuitjenhorn

Vondst archeologische resten Kerkbuurt in Tuitjenhorn

Dit item is verlopen op 19-02-2018.

Tijdens grondwerkzaamheden aan de Kerkbuurt in Tuitjenhorn zijn donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari archeologische resten gevonden. Bij het ontgraven van het plantvak zijn skeletten aangetroffen, die zijn begraven op het kerkhof van de kerk die hier heeft gestaan. Ook is langs de buitenkant van het plantvak werd een muur zichtbaar.

Grondwerkzaamheden

Op de plaats van de vondst stonden 2 grote kastanjes, die onlangs uit voorzorg zijn weggehaald. Voordat gemeente Schagen weer bomen van formaat kan plaatsen dient het plantvak te worden uitgegraven tot een diepte van 100 cm beneden het maaiveld. Bij aanvang van het werk was Aad Weel van Archeologie West-Friesland aanwezig om de graafwerkzaamheden te monitoren. Naast losse skeletonderdelen kwamen ook verschillende graven tevoorschijn. In nauwe samenwerking met René Stoop van Stoop groenvoorziening B.V. heeft Jasper Leek vrijdag de grond stukje voor stukje afgegraven, ingemeten en uiteindelijk verzameld zodat het plantvak op diepte kon worden afgegraven. Twee graven zijn in zijn geheel nog aanwezig. De contouren van de kist zijn nog zichtbaar, maar het hout is helemaal vergaan. De graven liggen oost-west, zodat de gelovige met de Wederopstanding naar het oosten kijkt. De overige begravingen zijn door kabels, leidingen en riolen al vergraven. Op dit moment is het nog niet bekend hoe oud de graven precies zijn.

Wat was al bekend?

In het verleden heeft hier een grote middeleeuwse kerk gestaan die gewijd was aan St. Christina.  Haringcarspel is volgens historische bronnen in 1256 door Graaf Willem II gesticht. Tijdens de Reformatie (in 1573) is de kerk in handen gekomen van de Gereformeerde kerk. De oude (inmiddels hervormde) kerk is in 1830 afgebroken, omdat deze toen in zeer slechte staat verkeerde. De nieuwbouw van de kerk is op dezelfde locatie gebouwd. In 1923 is de hervormde kerk gesloopt. Een deel van het kerkmeubilair werd verkocht. Op de plaats van het kerkgebouw heeft de voormalige gemeente Harenkarspel een plein en een weg aangelegd. De contouren van de fundamenten zijn deels aangegeven en oude grafstenen zijn binnen deze contouren geplaatst. Bij de kerk heeft zeker een kerkhof gelegen, waar vanaf de 13de eeuw tot begin 19de eeuw is begraven.