HOME  |  Nieuws  |  WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

WatZr-campagne van start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in regio Noord-Holland

Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is vandaag de WatZr-campagne gelanceerd. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrsKleine, simpele acties om het huis of in de straat die het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een duurzame waterketen.

Kleine acties tegen klimaatverandering

Een verdroogde tuin, ondergelopen kelders en een overstromend riool: allemaal gevolgen die we regelmatig ervaren door steeds extremere weersomstandigheden. Gemeenten, het waterschap en PWN nemen maatregelen om dit tegen te gaan. Naast deze inzet is ook bewustwording en actie van de inwoners zelf nodig, want ongeveer de helft van het oppervlak in stedelijk gebied is privéterrein. Het komende jaar worden binnen de campagne vier thema’s onder de aandacht gebracht. De campagne start met hittestress en droogte, en vervolgens is er aandacht voor de thema’s wateroverlast, schoon riool en tijd voor de tuin.

Wethouder Hans Heddes: “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer: hitte, langdurige droogte en wateroverlast. De gevolgen merken we allemaal: een droog gazon, overlopend riool of bomen die omwaaien door noodweer. Wij nemen al veel maatregelen, zoals het klimaatadaptief inrichten bij reconstructies van wegen. Ook de inwoners kunnen iets doen. Wij willen hen hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren. We willen zoveel mogelijk watZrs in de gemeente, want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van deze gevolgen.”

Een watZr

Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen.

De campagne bestaat uit de website watZr met informatie, inspiratie en tips. Ook is er een toolkit met daarin campagnemateriaal om aan de slag te gaan als watZr.

Over Samen blauwgroen

De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland.

Foto: Marc Moussault