Interview Klimaatburgemeester

De Klimaatweek is begonnen. Hans Koerts, de Klimaatburgemeester van onze gemeente, grijpt deze week aan om bij basisschoolkinderen aandacht te vragen voor het klimaat. Wat Hans betreft, begint het allemaal met bewustwording. Hij heeft een leuke les voorbereid waarmee hij langs de scholen gaat. ‘Veel kleine stapjes zijn samen ook een grote stap.'

Hans Koerts, de Klimaatburgemeester van de gemeente Schagen

Hans Koerts, de Klimaatburgemeester van de gemeente Schagen

Hans heeft al zijn hele leven belangstelling voor techniek. Hij begon zijn loopbaan als elektromonteur en had in het laatste deel van zijn carrière een adviserende rol, waarbij ook klimaat een rol speelde. Het klimaat en de planeet gaan hem aan het hart. “Toen ik jong was, maakte ik me daar al zorgen over. Ik heb me zelfs afgevraagd of het wel een goed idee zou zijn om kinderen op deze wereld te zetten.” Het is echter niet zijn stijl om te piekeren of bij de pakken neer te zitten. Veel liever gaat hij aan de slag met de thema’s die hem interesseren, en levert hij graag zijn eigen bijdrage aan een betere wereld. “Je kunt in je eentje niet de wereld veranderen, maar alle beetjes helpen. Veel kleine stapjes zijn samen ook een grote stap.”

Huis verduurzamen

Zo besloot hij een paar jaar geleden om het huis van hem en zijn echtgenote Connie te verduurzamen. “We hebben de vloer vanuit de kruipruimte van isolatiemateriaal voorzien, en de spouwmuren laten isoleren. Vervolgens hebben we zonnepanelen op het dak laten leggen en een warmtepomp aangeschaft. Nu ben ik bezig om het dak te isoleren. Binnenkort komen er nog wat zonnepanelen bij waarmee we zowel de warmtepomp als onze elektrische auto kunnen opladen.” Daarmee weet de Klimaatburgemeester zich verzekerd van een zeer lage energierekening van zo’n vijftig euro per maand. Hij pakt zijn tablet erbij en opent een handige app die in één oogopslag laat zien hoeveel energie hij verbruikt en hoeveel er wordt opgewekt. “Prachtig toch?” Maar, wat hij nog belangrijker vindt: “Deze duurzaamheidsmaatregelen sparen het klimaat.”

Hans maakt ook graag anderen bewust van de klimaatproblematiek, en vooral van de mogelijkheden die er zijn om er zelf iets aan te doen. “Daarom heb ik me aangemeld als Klimaatburgemeester. In die rol heb ik de mogelijkheid om ook anderen te informeren of zelfs inspireren.” Vanuit zijn ervaring met wetenschap en technieklessen op basisscholen, besloot hij zich op die doelgroep te richten. “Je kunt niet jong genoeg beginnen met bewustwording. Kinderen op de basisschool zijn vaak enthousiast en staan open voor wat je te vertellen hebt.” Dus schreef hij alle scholen in de gemeente Schagen aan met een aanbod om een gastles te komen geven. Deze week bezoekt hij twee scholen, in Schagen en in Burgerbrug.

Hans Koerts, de Klimaatburgemeester van de gemeente Schagen

Hans Koerts, de Klimaatburgemeester van de gemeente Schagen

Gastles op de basisschool

Hij bedacht een les over water. “In Nederland beschikken we over drinkwater van ongelooflijk goede kwaliteit. Toch wordt er heel veel water uit flessen gedronken. Met de productie en het transport daarvan wordt het klimaat enorm belast. Ik ga voor de kinderen inzichtelijk maken, met leuke voorbeelden, filmpjes en een korte quiz, wat dat betekent bijvoorbeeld voor het brandstofgebruik.” De techniek laat hij bewust achterwege. “Dan wordt het te ingewikkeld, en dat is ook niet mijn doel. Belangrijker is dat ze erover nadenken wat de gevolgen voor het klimaat zijn van de keuzes die ze maken.” Kinderen hebben natuurlijk nog geen invloed op het beleid of een groot thema als milieu, maar: “Je moet ergens beginnen. Ik wil kinderen vooral laten nadenken over wat ze wél kunnen doen. Hen bewust maken, is een mooi begin.” Ondertussen is Hans ook bezig om bij de scholen die hij bezoekt watertappunten geïnstalleerd te krijgen van Dopper, de fabrikant van de waterflesjes. “Ik ben allerlei partijen aan het bellen om daar subsidie voor te krijgen. Het zou heel gaaf zijn als dat lukt.”

Ook als de Klimaatweek voorbij is, blijft Hans anderen enthousiast maken voor klimaat en duurzaamheid. “Mensen vragen mij vaak hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient. Maar, dat is niet de goede insteek. De vraag is juist wat die investering opbrengt. Daarbij: nu de energieprijzen zo hoog zijn, heb je de investering er sowieso snel uit.” Dat mensen niet altijd weten waar ze moeten beginnen met verduurzamen, begrijpt hij wel. “Daarom is het juist zo mooi dat de gemeente Schagen nu allerlei acties op het gebied van duurzaamheid heeft. Zo kun je een energiecoach inschakelen en advies op maat krijgen.” Het is wel duidelijk: de rol van Klimaatburgemeester past Hans Koerts als een jas. Hij glimlacht bescheiden. “Ik vind het vooral een mooie kans om een thema dat ik belangrijk vind bij meer mensen onder de aandacht te brengen.” Wanneer is hij tevreden, aan het einde van de Klimaatweek? “Ik zou het heel mooi vinden als meer scholen me uitnodigen voor een gastles over klimaat. En het hoeft geen ‘extra’ tijd te kosten. Je kunt aan mijn les namelijk heel eenvoudig een taal- of rekenles koppelen, bijvoorbeeld.”

Kijk voor meer informatie ook op ons participatieplatform Samen Schagen.