Laadpalen

Elektrisch rijden is goed voor het milieu, vergeleken met het rijden van een brandstofauto. Steeds meer inwoners van de gemeente Schagen rijden dan ook in een elektrische of hybride auto. Vanaf 2030 zullen er zelfs geen nieuwe brandstofauto’s verkocht mogen worden van de Rijksoverheid. Om op deze ontwikkeling in te spelen, plaatst de gemeente Schagen publieke laadpalen. Iedereen met een elektrische of (plug-in) hybride auto mag hiervan gebruik maken.

Wilt u ook een laadpaal bij u in de buurt? Dan kunt u deze kosteloos aanvragen via de website van de MRA-e.

Wel moet u aan enkele voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld:

  • U woont in de gemeente Schagen of u werkt minimaal 18 uur per week in onze gemeente (in dat laatste geval kunt u bij uw werk een laadpaal aanvragen);
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden die minimaal 45 km volledig elektrisch kan rijden;
  • U bent voor het parkeren van uw elektrische auto afhankelijk van een publieke parkeerplaats op straat (in andere woorden: u heeft geen eigen terrein waar u kunt parkeren).

Ook wordt gekeken of er in de buurt al een laadpaal is. Als die slecht wordt gebruikt, kan ervoor worden gekozen om de aanvraag af te wijzen om er zo voor te zorgen dat de bestaande laadpaal efficiënter wordt gebruikt.

Heeft u vragen? Kijk dan op de website van de MRA-e. Kunt u het antwoord daar niet vinden, dan kunt u ons contactformulier invullen of bellen naar het telefoonnummer (0224) 210 400.

Laadgeefkaart

Gebruikt u weleens een openbare laadpaal? Dan mag u alleen op die parkeerplek opladen en moet u uw auto weer verplaatsen als deze is opgeladen. De volgende bestuurder die wil opladen kan namelijk hierop aan het wachten zijn. Zorg er daarom voor dat u weet wanneer u voertuig ongeveer opgeladen zal zijn. Of maak onderlinge afspraken met buurtbewoners. Om u hiermee te helpen hebben we een zogenaamde “Laadgeefkaart”. Deze kaart kunt u op uw dashboard neerleggen, met daarop de verwachte tijd dat uw auto is opgeladen. U heeft de optie om door middel van uw adres of telefoonnummer een wachtende te vragen om contact met u op te nemen. Zo voorkomen we laadstress en kan iedereen in de buurt zorgvuldig en efficiënt omgaan met de beschikbare laadpalen in de buurt. U kunt maximaal drie Laadgeefkaarten per persoon kosteloos ophalen bij de balie van het gemeentehuis in Schagen.