HOME  |  Leven & Ondernemen  |  AED

AED

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Waarom hangen er AED’s in de openbare ruimte?

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Dit komt altijd onverwacht en kan overal gebeuren: thuis, op het werk, tijdens het winkelen of tijdens het sporten...

Bij ongeveer 70% van de slachtoffers van een hartstilstand is een omstander aanwezig. Hulp bieden binnen 6 minuten na een hartstilstand redt levens. Daarom hangen door onze hele gemeente AED’s in de openbare ruimte, waar iedereen erbij kan. Een overzicht van waar in onze gemeente de AED's hangen kunt u zien op onze digitale kaart.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Ja. Als u ziet dat iemand een hartstilstand heeft, dan telt maar één ding: die persoon zo snel mogelijk hulp bieden. De kans dat u die persoon echt kunt helpen is natuurlijk het grootst als u weet hoe u de AED moet bedienen. Daar zijn trainingen voor, die door de gemeente worden vergoed. Hier kunt u lezen hoe u zich daarvoor aanmeldt:

Moet je een EHBO-diploma hebben om de AED training te volgen?

Nee. Iedereen kan de AED-training volgen. Uw opleiding doet er niet toe. Zelfs EHBO is niet nodig (maar komt natuurlijk altijd van pas!)

Moet je voor de training betalen?

Voor inwoners van de gemeente Schagen is de training gratis. De gemeente vergoedt de training. We vinden het namelijk ontzettend belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de AED’s weten te vinden, en weten hoe ze werken. Daarom vergoeden wij als gemeente de kosten.

Is één training wel genoeg? Wat als ik vergeet hoe het moet?

Als AED-vrijwilliger volgt u na de eerste training minimaal eens in de twee jaar een herhalingstraining. Vaker mag ook, tot maximaal twee keer per jaar. U bepaalt dus zelf hoe vaak u het nodig vindt.

Ben ik aansprakelijk als ik iemand reanimeer en het gaat fout?

Nee. Als een medemens in nood is handel u naar uw beste kunnen om die persoon het leven te redden. Er is natuurlijk geen garantie dat dit ook lukt, daar bent u dus nooit aansprakelijk voor. Bovendien staat u er nooit helemaal alleen voor. U belt altijd voor gebruik van de AED eerst 112. De centralist van 112 begeleidt u telefonisch en geeft instructies. Het voelt misschien als een enorme verantwoordelijkheid, en het kan best spannend zijn. Aan de andere kant: door het te proberen vergroot u iemands kans op overleven enorm.

Wat wordt er verwacht van een AED-vrijwilliger?

Het enige dat we van u verwachten als AED-vrijwilliger is dat u zich na de training aanmeldt op de website van Hartslagnu als geregistreerd vrijwilliger, zodat u opgeroepen kunt worden als vrijwilliger na een 112 melding.

Hoe kan ik me aanmelden als AED-vrijwilliger en waar en wanneer kan ik een training volgen?

Heel simpel door u met een e-mail aan te melden voor een AED-training. In de overzichtspagina van trainingsdata, ziet u het e-mailadres waarop u zich kunt aanmelden. De data voor trainingen kunnen nog aangevuld worden, dus kijk gerust vaker op deze site als er nu geen datum tussen zit die u goed uitkomt!

Waar hangen in onze gemeente de AED’s?

Op onze digitale kaart kunt u zien waar in onze gemeente de AED's hangen.

Waar kan ik meer informatie vinden over AED’s en reanimatie?

De Hartstichting geeft op haar website heldere informatie.