HOME  |  Leven & Ondernemen  |  Glasvezelproject

Glasvezelproject

Glasvezel lukt als 40% meedoet

Alle inwoners van gemeente Schagen krijgen de kans om glasvezel te laten aanleggen naar en in hun huis. Ook inwoners in de buitengebieden krijgen deze kans. E-Fiber biedt deze mogelijkheid aan. Om glasvezel op korte termijn mogelijk te maken, hebben we de deelname nodig van 40% van alle huishoudens in Schagen. Pas dan kunnen we starten met graven en alle woningen en bedrijven voorzien van deze snelle glasvezelverbinding.

Om te voorkomen dat er een unieke kans verloren dreigt te gaan, heeft de gemeente besloten om samen met E-Fiber verder te gaan met wervingscampagne die in 2016 begon. E-Fiber onderzoekt momenteel hoe zij de campagne voortzet.

Glasvezel steeds belangrijker

De Randstad en meer steden in ons land, waaronder Schagen, lopen achter als het gaat om de aanleg van glasvezel. Terwijl glasvezel in vrijwel alle gevallen sneller is dan oudere telefonie- en kabelnetwerken.

In een artikel geeft de NOS op hun website aan waarom het glasvezelinitiatief ook in onze dorpen en stad Schagen belangrijk is.

De succesvolle actie in gemeente Zeevang kan voorbeeld voor Schagen zijn, zie onderstaand filmpje. Eind mei begint actie in Burgerbrug en Sint Maarten.

Hieronder de heldere uitleg van Humberto Tan (weliswaar van E-Fibers concurrent Reggefiber maar de uitleg telt).

Glasvezel in drie minuten

Informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie en u vindt de antwoorden hieronder nog niet? Kijk dan op de website van E-Fiber. U kunt ook een email sturen aan schagen@E-Fiber.nl.

Interview

Hieronder vindt u een interview met wethouder Sigge van der Veek.

Vragen en antwoorden over het glasvezelproject in Schagen

Waarom glasvezel?

Vanwege de wens van de gemeente om voor alle inwoners en bedrijven een volledig dekkend openbaar glasvezelnetwerk te realiseren.

Wie gaat het aanleggen?

E-Fiber heeft zich bereid verklaard om het glasvezelnetwerk geheel voor eigen rekening en risico aan te leggen. Daarvoor heeft E-Fiber de medewerking van de gemeente gevraagd, zowel in het voorbereidingstraject als ten behoeve van de realisatie.

Wanneer gaat dit gebeuren?

Bij een succesvolle vraagbundeling, dat wil zeggen een deelnamepercentage van 40% of meer, zal het volledige glasvezelnetwerk door E-Fiber worden aangelegd. Als de vraagbundeling niet slaagt, wordt er (vooralsnog) niet aangelegd. De periode waarin wordt gestreefd naar de vraagbundeling loopt van september 2016 tot 31 december 2016. Begin volgend jaar weten we dus of de aanleg kan beginnen.

Wanneer is de 40% deelname behaald?

In Schagen zijn iets meer dan 25.000 aansluitingen. Dus bij 10.000 abonnees is er sprake van een succesvolle vraagbundeling.

Als de 40% is behaald, moet je dan automatisch meedoen?

Als de 40% is gehaald, wordt het glasvezelnetwerk aangelegd. En om mee te doen moet je wel een abonnement hebben aangevraagd bij de provider TriNed. Dit kun je ook later doen maar dan telt dit niet mee voor de 40% en je mist dan de voordeelaanbieding. Er zijn bij de initiƫle aanleg geen aansluitkosten, tenzij je later een abonnement neemt. Er moet dan alsnog gegraven worden en daar zijn kosten mee gemoeid.

Wat komt er op dat glasvezel?

Op de website van TriNed kunt u zien welk pakketten in Schagen beschikbaar komen.