HOME  |  Leven & Ondernemen  |  Hulp voor ondernemers - Vraag en antwoord - Horeca

Hulp voor ondernemers - Vraag en antwoord - Horeca

Wat zijn de belangrijkste corona-regels voor horecaondernemers?

Tot en met dinsdag 28 april moeten eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn.

Geldt dat voor alle eet- en drinkgelegenheden?

Nee, er geldt een uitzondering voor:

  • inrichtingen die niet voor het publiek toegankelijk zijn (bedrijfskantines en bedrijfscatering)
  • eet- en drinkgelegenheden in hotels die alleen ten behoeve van de hotelgasten zijn.
  • afhalen en bezorgen, mits daarbij maatregelen worden genomen om onderling fysiek contact zoveel mogelijk te beperken.

Is dit wettelijk vastgelegd?

De noodmaatregelen zijn voor de regio Noord-Holland Noord uitgewerkt in een speciale vorm van wetgeving, namelijk in de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Die verordening is uitgevaardigd door de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Wie neemt voor de gemeente Schagen de beslissingen over de noodmaatregelen?

Dat is de voorzitter van de Veiligheidsregio. Deze heeft op basis van de noodverordening een aantal bevoegdheden van de burgemeesters overgenomen.

Ik heb een bedrijf waar ik eten en/of drinken aanbied. Moet ik dat bedrijf helemaal sluiten?

U moet het deel van uw bedrijf sluiten  waar uw klanten dat eten en/of drinken ter plekke eten of drinken. De bedoeling van de noodmaatregelen is: voorkomen dat te veel mensen gedurende enige tijd bij elkaar zijn. Zo wordt besmettingsgevaar beperkt.

Ik heb wel een bedrijf waar ik eten en/of drinken aanbied, maar wij verkopen geen alcoholhoudende drank. Geldt de maatregel dan ook voor mijn bedrijf?

Ja.. Voor besmetting met het coronavirus maakt het  niet uit of u wel of geen alcoholhoudende drank verkoopt. De maatregel dient om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd in dezelfde ruimte zijn. Zo wordt besmettingsgevaar beperkt

Ik heb een snackbar, afhaalrestaurant of afhaalgedeelte in mijn restaurant. Mag ik mijn klanten daar wel eten en/of drinken laten afhalen?

Ja, het is (nog) wel toegestaan om in een snackbar, afhaalrestaurant of afhaalgedeelte van een restaurant klanten eten en drinken te laten afhalen, maar alleen als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • U moet voorkomen dat klanten dicht op elkaar (= op minder dan 1,5 meter van elkaar) moeten staan;
  • U moet voorkomen dat eten ter plekke (dus in- of direct buiten uw bedrijf) wordt opgegeten;
  • U moet voorkomen dat drank ter plekke (dus in- of direct buiten uw bedrijf) wordt opgedronken.

Mag je een koffiecorner in een winkel, bedrijf of tuincentrum open houden?  

Nee. Ook koffiecorners in bijvoorbeeld winkels en bedrijven zoals tuincentra moeten voor publiek gesloten zijn. De reden is dat moet worden voorkomen dat te veel mensen gedurende enige tijd bij elkaar zijn. Zo wordt besmettingsgevaar beperkt.

Mag ik eten en/of drinken bij klanten bezorgen?

Ja, bezorgen mag. Maar net als bij afhalen geldt ook bij bezorgen: zo ‘contactloos’ mogelijk. Bij bezorgen is dat: aanbellen en bestelling voor de deur zetten, daarna zelf 1,5 meter afstand nemen en wachten tot de deur wordt geopend.

Moet ik mijn hotel sluiten?

Nee, hotels hoeven niet dicht. Eetgelegenheden in hotels die alleen voor hotelgasten open zijn vallen ook niet onder de verplichte sluiting. Let op! Als u in uw hotel een bar of restaurant heeft dat ook toegankelijk is voor niet-hotelgasten, dan moet die bar of dat restaurant wel dicht.

Roomservice voor ontbijt, lunch en diner mag ook nog, want dat is vergelijkbaar met thuisbezorgen. Aan te bevelen is om hier ook ‘contactloos’ bij de hotelkamers af te leveren. Dus: tray neerzetten, aankloppen, 1,5 meter afstand nemen en wachten tot de gast de tray pakt.

Ik heb in mijn bedrijf een bedrijfsrestaurant. Moet ik dat sluiten?

Nee, bedrijfsrestaurants zijn niet bedoeld voor “publiek” en mogen open blijven.

Ik houd mij bezig met bedrijfscatering. Mag dat nog wel?

Ja, bedrijfscatering is niet bedoeld voor “publiek” en is nog wel toegestaan.

Ik wil een afhaalloket inrichten, moet ik een vergunning aanvragen?

In deze bijzondere situatie staan wij dat zonder vergunning toe, als de situatie na afloop van de noodmaatregelen maar weer in oude staat wordt hersteld. Let bij de inrichting van het afhaalloket ter bescherming van uw medewerkers en klanten wel op de afstandscriteria. Het is nadrukkelijk verboden dat mensen de gekochte etenswaren ter plaatse nuttigen. Deze regels kunnen wijzigen als regionale of landelijke regels strenger zouden worden.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer informatie kunt u vinden op de websites van: