HOME  |  Leven & Ondernemen  |  Vraag en antwoord - Corona en evenementen in Schagen

Vraag en antwoord - Corona en evenementen in Schagen

Maandag 23 maart heeft het kabinet de maatregelen rondom het coronavirus aangescherpt. Hiermee wil het kabinet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen. Door de aangescherpte maatregelen mogen evenementen tot 1 juni niet doorgaan. Ook evenementen met minder dan 100 mensen niet. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het wel of niet mogen doorgaan van uw evenement of activiteit. Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. Als u een vraag mist, dan horen wij dat graag van u via het contactformulier. Door nieuwe (landelijke) ontwikkelingen en door vragen van organisaties, kan de informatie op deze webpagina de komende dagen veranderen. Houd u deze webpagina dus in de gaten.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel gestelde vragen die met evenementen te maken hebben:


Ik heb al een vergunning van de gemeente om mijn evenement of activiteit te organiseren. Mag dit doorgaan?

Er zijn twee verschillende situaties mogelijk:

  1. Is uw evenement of activiteit vóór 1 juni? Dan geldt een verbod en mag uw evenement of activiteit niet doorgaan. De leges die u betaald heeft voor uw vergunning, krijgt u van ons terug. Heeft u al aan ons doorgegeven, dat uw evenement of activiteit niet doorgaat? Dan storten wij de betaalde leges automatisch terug op uw bankrekeningnummer. Heeft u nog niet aan ons doorgegeven dat uw evenement niet doorgaat? Dan willen wij dat graag weten, zodat wij de door u betaalde leges kunnen terug betalen. Hiervoor hebben wij enkele gegevens van u nodig, die u kunt doorgeven via het contactformulier.
  2. Is uw evenement of activiteit op of ná 1 juni? Dan mag uw evenement of activiteit nu nog gewoon doorgaan. We weten natuurlijk niet of er de Rijksoverheid met nog meer maatregelen komt.

Ik heb een vergunning aangevraagd  voor mijn evenement of activiteit. De gemeente moet hier nog een besluit over nemen. Wat moet ik nu doen?

Er zijn twee verschillende situaties mogelijk:

  1. Is uw evenement of activiteit vóór 1 juni? Dan geldt een verbod en mag uw evenement of activiteit niet doorgaan en wij mogen u daarom geen vergunning geven. Uiteraard hoeft u in dit geval geen leges te betalen voor uw aanvraag. Wél vragen wij u om ons te laten weten dat uw evenement of activiteit niet doorgaat. Hiervoor kunt u het contactformulier invullen.
  2. Is uw evenement of activiteit op of ná 1 juni? Dan mag uw evenement of activiteit nu nog gewoon doorgaan. Als uw evenement of activiteit aan alle eisen voldoet dan verlenen wij in principe een vergunning. We weten natuurlijk niet of de Rijksoverheid met nog meer maatregelen komt. Wilt u dat liever afwachten? Dan kunt u uw aanvraag stopzetten. Dat kunt u doen door het contactformulier in te vullen. U hoeft dan geen leges te betalen voor uw aanvraag.

Als ik mijn aanvraag om een evenementenvergunning intrek, moet ik dan toch legeskosten betalen?

Door de maatregelen van het Rijk gaan veel evenementen niet door. Zowel grote als kleine evenementen. Voor sommige evenementen hebben organisaties nog een aanvraag lopen om een vergunning te krijgen. Een aanvraag voor een evenement dat hoogstwaarschijnlijk niet kan doorgaan. Daarom hebben wij besloten dat organisaties die hun aanvraag intrekken, geen leges hoeven te betalen. Heeft u nog een aanvraag lopen en wilt u die aanvraag intrekken? Vult u dan het contactformulier in. Dan zetten wij uw aanvraag stop.

Mijn evenement gaat vanwege de Corona-crisis niet door op de geplande datum. Kan dat evenement dan worden verzet naar een andere datum later dit jaar?

Dat hangt er vanaf. Als voor dat evenement ook werkzaamheden moeten worden verricht door de gemeente, de politie of de Veiligheidsregio, dan is het misschien niet mogelijk om die werkzaamheden in te passen in de agenda’s. Hierbij spelen de gevolgen van de coronacrisis ook een grote rol. Wij vragen hiervoor uw begrip .
Als u uw evenement op een later tijdstip wilt inhalen, dan moet u dat opnieuw melden of  aanvragen. Wij vragen u om daarbij een termijn aan te houden van 4 tot 6 weken vóór de geplande nieuwe datum.

Als mijn evenement niet door gaat, moet ik dat dan als organisator zelf bekendmaken?

Ja. Hiermee  voorkomt u  onduidelijkheid en problemen met eventuele bezoekers die toch naar uw evenement komen, omdat zij niet weten dat het is afgelast.

Ik organiseer een reeks evenementen, waarvan er sommige binnen de periode vallen waarin Corona-maatregelen gelden en andere buiten die periode vallen. Heb ik dan nog wel vergunning voor die evenementen die buiten de periode van de Corona-maatregelen vallen?

Volgens de regels moet u alleen de evenementen stop zetten die nu op grond van de maatregelen van het kabinet niet door mogen gaan. Voor de andere evenementen doet u er echter wel goed aan om er rekening mee te houden dat zij alsnog kunnen worden verboden. Bijvoorbeeld als het kabinet de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder uitbreidt.