Tijdelijke woonlocaties

Wij bouwen tijdelijk 300 woningen voor de huisvesting van mensen uit Oekraïne. Dit om deze mensen te helpen en te voorkomen dat de huisvesting anderen die met spoed een woning zoeken minder kans geeft.

4 tijdelijke bouwlocaties

Op vier plekken in de gemeente worden in totaal 300 tijdelijke wooneenheden gebouwd. Deze locaties zijn: Schagen Oost, het gebied tussen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, het voormalige HHNK terrein ten zuiden van Petten en Parallelweg 45 in ’t Zand. Op deze locaties werkt de gemeente samen met lokale bouwbedrijven aan woningen die 20 jaar kunnen blijven staan. Door die termijn is het haalbaar en betaalbaar om nu snel extra woonruimte te creëren, zonder te concurreren met andere groepen woningzoekenden.

Andere opvangmogelijkheden

Naast de particuliere opvang en de tijdelijke bouwlocaties staan wij tot 31 december 2023 toe dat Oekraïense vluchtelingen mogen wonen in vakantiewoningen of stacaravans. Daarnaast verlenen wij medewerking aan het tijdelijk huisvesten van Oekraïense vluchtelingen in een bestaande wooneenheid bij een woning of het tijdelijk plaatsen van een wooneenheid op het perceel van een woning. Deze woningen kunnen net zoals nu ook mantelzorgwoningen voor 10 jaar worden vergund. Zolang de oorlog in Oekraïne om opvang vraagt worden de woningen ingezet voor deze groep, daarna mag er ook regulier gehuisvest worden.