Noorderlicht

Project Noorderlicht (Tuitjenhorn/Warmenhuizen)

Op 22 juni zijn de eerste officiële palen in de grond geslagen voor Fase 1 van project Noorderlicht in Tuitjenhorn en Warmenhuizen. Burgemeester Marjan van Kampen- Nouwen en Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie, gaven samen het startsein voor de bouw van de eerste 48 energiezuinige sociale huurwoningen. Binnenkort start ook de bouw van tien zogenaamde rug-aan-rug woningen.

Eerste woningen

De eerste woningen zijn eind december gereed. Deze woningen zijn bestemd voor Oekraïense gezinnen die nu in Schagen wonen. Omdat het gas, water en licht nog niet zijn aangesloten, zijn de huizen nog niet bewoonbaar. De nieuwe bewoners kunnen, naar verwachting in het 2e kwartaal van 2024, de woning betrekken.

Bouw woningen Noorderlicht

Veel gestelde vragen

Via de Harenkarspelweg. Van noord naar zuid komt er een weg voor calamiteiten die aansluit op de Dergmeerweg. Mocht de wijk verder uitbreiden, dan kan er ook een ontsluiting worden gemaakt bij Noorderlicht.

Algemeen gezien zal er met een toename van huishoudens extra gebruik van het hele wegennetwerk en de gebiedsontsluitingen ontstaan. Er is vooralsnog geen aanleiding hier maatregelen op te nemen. De ontsluiting is voorzien op de locatie waar nu al een verkeersremmende voorziening is. Er zal onderzocht worden of deze aangepast moet worden. Bij verdere uitbreiding kan er een ontsluiting komen bij Noorderlicht.

Mensen hebben behoefte aan verbinding met elkaar. Dat geldt ook voor de mensen die er gaan wonen, samen met de mensen die al in de dorpen wonen. De nabijheid van voorzieningen en het gebruik daarvan draagt bij aan het onderling contact. We kunnen dit stimuleren door het gesprek met elkaar aan te gaan.

We weten nog niet exact wie er komt te wonen, omdat op dit moment ook Oekraïners teruggaan. Dit maakt ook dat we niet weten welk behoefte er is aan kinderopvang. Zodra dat bekend is gaan we, indien noodzakelijk, een oplossing regelen.

Het gaat om een nieuwe woonbuurt. En zoals elke andere nieuwe woonomgeving is daar in het begin meer aandacht voor vanuit de BOA’s en de politie. De Oekraïners verblijven inmiddels al ruim een half jaar in onze gemeente. De ervaringen met deze doelgroep zijn positief. Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat ontheemden uit de Oekraïne voor (meer) overlast gaan zorgen.

Bij “normale” projecten wordt vaak een verdeling van woningen gemaakt. Een deel goedkoop, een deel middelduur en een deel duur. Omdat dit een tijdelijke vergunning is en geen definitief bestemmingsplan is dat hier niet aan de orde.

Er zal altijd een verschil tussen gemeente bestaan hoe ze met deze problematiek omgaan. Wij vinden, net als andere gemeenten, dat dit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is om dit te regelen.

Enerzijds willen we de vluchtelingen op plaatsen hebben waar voldoende voorzieningen in de buurt zijn. Anderzijds heel praktisch, het is het meest haalbaar op gronden die de gemeente al in eigendom heeft.

Verdeling van de woningen wordt door de Wooncompagnie uitgevoerd. De basis afspraken zijn samen met de gemeente gemaakt.

Oekraïense basisschool kinderen gaan naar de dichtstbijzijnde basisschool of naar de schakelklas in Warmenhuizen en Den Helder. Leerlingen voor het voortgezet onderwijs gaan naar de Schakel aan Zee in Den Helder. De schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk en hebben aangegeven het huidige aantal Oekraïense leerlingen te kunnen opvangen.

Op basis van de huidige inzichten wordt ongeveer 30% van de woningen benut voor huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. 70% kan ook anders ingezet worden. De invulling van de 70% is nog niet helemaal duidelijk. Zeker zullen er ook woningen ingezet worden voor de huisvesting van jongeren uit de eigen gemeente.

De Wooncompagnie maakt geld vrij om de woningen te kunnen bouwen. De gebruikers zullen huur betalen waarvan deze investeringen bekostigd kunnen worden.

De straten zijn breed genoeg om door fietsers gebruikt te worden. Een aansluiting voor fietsers naar de omliggende paden moeten nog een plek krijgen op de tekening.

Kapitaalvernietiging is altijd zonde maar soms onontkoombaar. Er ligt nog een uitdaging hoe hier mee om te gaan.

De huidige plannen gaan uit van een tijdelijke vergunning met een geconcentreerde bouw. Uiteraard kan ook op een andere manier het plangebied gevuld worden. Maar dat behoeft dan een bestemmingsplanprocedure en zal moeilijker lukken, in ieder geval veel meer tijd kosten, vergeleken  met de huidige ingezette weg van een tijdelijke vergunning.

De gemeente wil in gesprek blijven met de dorpsraden.

Omdat deze locatie gemeentelijk eigendom is en omdat deze locatie zich goed leent voor deze ontwikkeling. Andere locaties zijn voor andere ontwikkelingen of hebben beperkingen op verschillende vlakken waardoor ze niet direct beschikbaar kunnen zijn.