Burgerberaad

Algemeen

Op zaterdag 16 maart organiseren wij in samenwerking met Stichting G1000.nu het allereerste burgerberaad in de aula van het Regius College aan de Wilhelminalaan 4 in Schagen. Zo'n 320 inwoners gaan op die dag aan de slag met een belangrijk vraagstuk: "Hoe ziet een leefbare gemeente er in de toekomst uit?"

Wat is een burgerberaad?

In het Burgerberaad gaan 200 willekeurig uitgekozen inwoners, samen met maximaal 40 ambtenaren en politici, 40 werkgevers en 40 vrijdenkers uit de gemeente Schagen in gesprek. In dit geval gaat het om de vraag: Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst uit? Deelnemers gaan met elkaar in gesprek, niet in debat. Zij hoeven elkaar dus niet te overtuigen van hun gelijk. Er zijn spelregels die met elkaar worden afgesproken zodat men op een fijne manier met elkaar tot oplossingen komt. Daarom wordt dit Burgerberaad door een onafhankelijke organisatie, Stichting G1000.nu, georganiseerd.

Twee zaterdagen en drie avonden

Het burgerberaad komt 2 zaterdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur samen om met elkaar in gesprek te gaan. En op 3 avonden gaan zij met elkaar aan de slag. Het burgerberaad bepaalt zelf wat ze nodig hebben om tot goede adviezen te komen aan de gemeenteraad. En het burgerberaad staat er niet alleen voor. Er is hulp van mensen die onafhankelijk zijn. 

Planning 2024

Hieronder de belangrijke data voor het burgerberaad. De locaties waar het burgerberaad samenkomt, volgen hieronder.

DatumDagWat?Locatie
16 maartZaterdagBurgertopRegius College, Wilhelminalaan 4, Schagen
4 aprilDonderdagavondBurgerforum: Kick off 
11 aprilDonderdagavondBurgerforum: online sessie 
25 aprilDonderdagavondBurgerforum: Inspiratiecarrousel 
16 meiDonderdagavondBurgerforum: online sessie 
23 meiDonderdagavondBurgerforum: Werkateliers 
30 meiDonderdagavondBurgerforum: online sessie 
22 juniZaterdagBurgerraadRegius College, Wilhelminalaan 4, Schagen

Burgertop

Op 16 maart is de eerste bijeenkomst. Op die dag gaan de deelnemers in overleg “Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst er uit?” Tijdens de ochtend bepalen zij welke onderwerpen bij deze vraag belangrijk zijn en bepalen zij de agenda voor het proces. Daarna komen zij op 3 avonden bij elkaar om zich te verdiepen in de onderwerpen, zodat ze tijdens de 2e zaterdag op 22 juni van dit jaar met uitgewerkte voorstellen kunnen komen. Voorstellen die in de slotbijeenkomst worden aangenomen, worden in het Burgerakkoord opgenomen. Dat wordt aangeboden aan de gemeenteraad op 9 juli.

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Stel deze via het contactformulier.

Veelgestelde vragen

Het burgerberaad wordt door de Stichting G1000.nu georganiseerd. Zij zijn een onafhankelijke organisatie van burgers. Zij hebben geen belang in de uitkomsten van het Burgerberaad. Het initiatief komt van de gemeente Schagen. De gemeenteraad heeft vooraf een overeenkomst ondertekend waarin zij heeft beloofd zich niet met het proces te bemoeien. 

Wij beloven om de uitkomsten van het Burgerberaad serieus te nemen. Dat hebben wij vastgelegd in een partnerovereenkomst tussen de stichting G1000 en de gemeente. Hierin staat dat de gemeente de voorstellen van het Burgerberaad overneemt. Als ze dat niet doen dan moeten wij aan iedereen uitleggen waarom sommige voorstellen (nog) niet worden overgenomen. 

Ja, de gemeente Schagen organiseert voor het eerst een burgerberaad. Andere steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Zeist en Utrecht gingen ons voor.

Om zo objectief mogelijk te zijn, begeleidt Stichting G1000.nu het burgerberaad. Ook de andere mensen die helpen bij het burgerberaad hebben geen belang bij het onderwerp en zijn onafhankelijk.