Forensenbelasting

Algemeen

Heeft u een tweede woning in een andere gemeente dan uw gemeente waarin u woont? Of beschikt u over een stacaravan? En gebruikt u die meer dan 90 dagen per jaar voor uzelf of uw gezin? Dan moet u mogelijk forensenbelasting betalen. U moet forensenbelasting betalen, omdat u voordeel heeft van de voorzieningen van een gemeente. Denk hierbij aan het onderhoud van de wegen en aan het groen.

Wat is forensenbelasting?

Forensenbelasting is een belasting die u moet betalen als u uw tweede woning of stacaravan meer dan 90 dagen voor uzelf beschikbaar heeft. Dit wil niet zeggen dat u de woning ook echt meer dan 90 dagen zelf gebruikt. Het meer dan 90 dagen beschikbaar houden van de woning voor eigen gebruik is genoeg om forensenbelasting aan u op te leggen.

Kosten

De tarieven voor de forensenbelasting zijn voor het belastingjaar:

2024

OmschrijvingTarief
Stacaravans€ 341,55
Recreatiewoningen € 799,95

2023

OmschrijvingTarief
Stacaravans€ 325,30
Recreatiewoningen € 761,85

Verordening forensenbelasting

Bezwaar maken?

Als u het niet eens bent met de aanslag kunt u bezwaar maken.

Veelgestelde vragen forensenbelasting

Vragen en antwoorden:

U betaalt forensenbelasting als u meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning of stacaravan beschikbaar heeft voor uzelf of uw gezin. Terwijl u in een andere gemeente woont. Dit wil niet zeggen dat u de woning ook echt meer dan 90 dagen zelf gebruikt. 

Nee, de aanslag forensenbelasting kan niet kan worden aangepast aan persoonlijke omstandigheden.

U moet forensenbelasting betalen als u de gemeubileerde woning of stacaravan meer dan 90 dagen van het belastingjaar voor u of uw gezin beschikbaar houdt. Het is niet relevant hoe vaak u de woning ook echt gebruikt en of daarin wordt geslapen.

Dat hangt er vanaf. Kunt u aantonen dat de woning het gehele jaar niet gebruikt kon worden? Dan kan de aanslag forensenbelasting misschien worden gestopt.

Staat de recreatiewoning het hele jaar open voor verhuur? Dan komt u voor de toeristenbelasting in aanmerking. In dit geval kunt u schriftelijk vragen om een aangiftebiljet toeristenbelasting. Met het aangiftebiljet stuurt u dan een kopie  van de overeenkomst tussen u en het verhuurbureau mee of een vermelding van een website. De persoon die belasting moet betalen is de persoon die gelegenheid biedt tot overnachten in hem of haar ter beschikking staande ruimten. In dit geval is dat dan de verhuurder.

Nee. Volgend jaar krijgt u over dit jaar een aanslag forensenbelasting.