Horecabedrijf starten

U bent van plan een horecabedrijf te beginnen of u neemt een horecabedrijf over. Daar komt veel bij kijken en natuurlijk wilt u de zaken goed aanpakken. De gemeente kan u bij een aantal stappen ondersteunen.

Het schrijven van een bedrijfs- en financieel plan

Een goed ondernemingsplan vormt de basis van de toekomstige horecaonderneming. Dit geeft een goed beeld over de haalbaarheid van de door u te starten onderneming. U kunt meer informatie vinden op ondernemersplein.nl.

Aan welke eisen moet u als ondernemer voldoen?

U heeft duidelijkheid over het pand, maar de overheid kijkt ook naar u. Bent u van goed levensgedrag? De gemeente controleert of u antecedenten heeft. Dit doen wij door navraag bij de politie en justitie. Verder mag u niet onder curatele staan of uit de ouderlijke macht zijn ontzet. Ook zullen wij uw integriteit toetsen. Dit doen wij d.m.v. het Bibob vragenformulier. Er wordt onder meer gekeken naar de financiering van uw bedrijf.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Als u een horecabedrijf start of overneemt moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

Vergunningen en ontheffingen

Wanneer u uw horecabedrijf in de gemeente Schagen wilt vestigen, krijgt u te maken met wet en regelgeving. Om van start te kunnen gaan met uw bedrijf moet u in het bezit zijn van de nodige vergunningen. Meer informatie hierover vindt u  op de pagina Vergunningen en ontheffingen.

Het zoeken naar een geschikte locatie

Het start met het idee, ik wil een horecabedrijf beginnen. U gaat dus op zoek naar een pand. Dat kan een nog te bouwen pand zijn, een bestaand horecabedrijf of een pand dat nog niet gebruikt wordt voor horeca. Het pand moet de bestemming horeca hebben. Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan. Verder moet het pand voldoen aan een aantal inrichtingseisen. We hebben deze in de checklist beneden aan de pagina gezet zodat u dit zelf snel kunt beoordelen. Wanneer u een pand heeft gevonden, is het belangrijk om bovenstaande zaken te controleren voordat u tot huur of aanschaf overgaat. De gemeente kan u hierbij helpen.

Aanschaf of huur van het pand

Met alle hierboven genoemde informatie kunt u besluiten het pand waar u uw oog op hebt laten vallen, te huren of te kopen. Let op! U weet nog niet of u alle benodigde vergunningen krijgt. Het is daarom verstandig om ontbindende voorwaarden in uw contract op te laten nemen.

Bedrijfsafval inzameling

Hebt u bedrijfsafval? U moet dan zelf regelen dat dit op een goede manier wordt ingezameld. De gemeente is namelijk niet verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval.

Afspraak

Maak voordat u uw vergunning(en) aanvraagt eerst een afspraak met een van de medewerkers van het team vergunningen en bijzondere wetten. Tijdens het gesprek bespreken wij uw plannen en helpen u op weg bij de aanvraag van de juiste vergunningen. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0224) 210 400.