Informatie voor gastgezinnen

Aanmelden voor opvang

Wilt u een vluchteling opvangen? Laat ons dit zo spoedig mogelijk weten door het contactformulier in te vullen. Vermeld daarbij uw naam, adres, het aantal beschikbare slaapplaatsen en de beschikbare periode. Wij vragen om uw gegevens, zodat wij de vluchtelingen en u ook gericht extra hulpverlening kunnen aanbieden.

Waar moet een locatie aan voldoen?

De locaties moeten goed, veilig en in ieder geval 3 maanden beschikbaar zijn. Daarnaast moet de plek beschikken over een eigen douche, toilet en keuken.

Ondersteuning nodig?

Verschillende inwoners vangen op eigen initiatief al familie of vrienden uit Oekraïne op. Graag komt de gemeente in contact met deze gastgezinnen om een volledig beeld te krijgen en te horen of er behoefte is aan ondersteuning. Deze gastgezinnen worden gevraagd zich te melden via het contactformulier en RefugeeHelp.

Giro 555

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Inzetten als vrijwilliger

Op de website RefugeeHelp vindt u meer informatie over de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers zijn nodig om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in Nederland. Wilt u zich inzetten voor de vluchtelingen in Schagen, dan kunt u zich melden bij Wonen Plus Welzijn in Schagen of telefoonnummer (0224) 27 31 40. Zij nemen dan contact met u op.

Psychologische ondersteuning voor vluchtelingen

Wereldpsychologen is een stichting uit Nederland die gratis geestelijke gezondheidszorg aanbiedt middels (video)bellen. Vertrouwelijkheid is een van hun topprioriteiten. Meer informatie vindt u op de website wereldpsychologen.

Maatschappelijke- en of juridische begeleiding

Heeft u behoefte aan maatschappelijke- en of juridische begeleiding? Dan kunt u langskomen op het spreekuur van VluchtelingenWerk. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met uw post, gezinshereniging en het aanvragen van verzekeringen en toeslagen zodra u werkt. Het spreekuur vindt vanaf 21 april elke donderdag plaats tussen 13:00 en 16:00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt het spreekuur bezoeken op de Loet 10 in Schagen. Voor meer informatie over het spreekuur kunt u contact opnemen met Ed Bruul via 06 22 84 13 79 (Whatsapp) of via oekraine-schagen@vluchtelingenwerk.nl. Op de website van VluchtelingenWerk vindt u meer informatie over wat zij voor u kunnen betekenen. 

Hulplijn voor vluchtelingen uit Oekraïne en vrijwilligers

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis (06) 48 15 80 53.

Gezocht: Oekraïners die willen helpen

Wij zoeken Oekraïners die willen helpen als tolk en/of als begeleider van kinderen in het onderwijs of bij een Buitenschoolse Opvang (BSO) waar activiteiten georganiseerd worden voor Oekraïense kinderen. Mensen kunnen zich aanmelden via het contactformulier.

Wees veilig op de vlucht

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Het Rijk heeft aan alle 25 veiligheidsregio's gevraagd binnen twee weken minimaal 1000 plekken beschikbaar te stellen en dit aantal zal groeien.

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimte is welkom (airbnb-locaties, bed&breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven.

Om op een veilige manier gebruik te kunnen maken van particuliere opvang bundelen Wonen Plus Welzijn en Vluchtelingenwerk Nederland hun krachten. Zij zullen werken aan het werven, screenen en begeleiden van gastgezinnen en/of woonruimte voor gemeenten. Vanuit Wonen Plus Welzijn wordt dit gedaan door de Senioren Woonadviseur en Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA).

We zijn vooral op zoek naar woonruimte voor minimaal 3 maanden. Maar alle aanbod is zeer welkom, want er kan ook kortdurende huisvesting nodig zijn.

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Bekijk de tips over het opvangen van vluchtelingen in huis op de website van de Rijksoverheid.

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Zie voor handige tips over het opvangen van vluchtelingen de website van Takcarebnb.

Meldt u zich bij vluchtelingenwerk in Schagen via RefugeeHelp. Zij beantwoorden uw vragen.

De Rijksoverheid is bezig met een regeling hoe Oekraïense vluchtelingen zich kunnen registeren. Zodra dit bekend is, laten wij dat weten.

Bel (0224) 210 400 en u wordt teruggebeld.

Op de website van de NCTV leest u meer over wat de oorlog in Oekraïne betekent voor onze nationale veiligheid.

Het is altijd goed om voorbereid te zijn op een mogelijke noodsituatie. Op crisis.nl vindt u tips wat u kunt doen.

Gaat u daarvoor naar de website van RefugeeHelp