Ondermijning in de horeca

Wordt uw horecabedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heeft u een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Let dan op! Criminelen investeren graag in horecazaken omdat er veel contant geld in omgaat. Zo kunnen ze hun criminele geld witwassen. Voor u het weet is uw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

Hoe herkent u een criminele investeerder?

Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld. Dat geld hebben zij bijvoorbeeld met drugshandel verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen. Iemand wilt uw pand huren, maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. U loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale handelswaar, illegale onderhuur of illegale kamerverhuur. U wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening. Het aanbod is afkomstig van personen die verbonden zijn aan een criminele motorclub. De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. Dit noemen we Loan Sharks. Ze zijn vaak betrokken bij georganiseerde misdaad. De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.

Geen weg meer terug

Wanneer u als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. U loopt grote risico’s. Uw pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. U kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in uw pand of namens uw onderneming gepleegd worden. Ook mijden criminelen niet om geweld en bedreiging te gebruiken. U kunt maar één keer nee zeggen!

Wat kun je doen?

  • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod beslist af en maak duidelijk dat u geen zaken doet met de persoon die het aanbiedt.
  • Lees de kleine lettertjes! Waar tekent u precies voor?
  • Kijk goed met wie u in zee gaat. Ook bij een bedrijfsovername.
  • Ga in gesprek met de koper. Vraag om originele legitimatie (geen kopie), bedrijfsgegevens en doe een check bij de Kamer van Koophandel.
  • De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gemaakt. Schakel niet zomaar een tussenpersoon in die u tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpt bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor u mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijkt u op de website van de overheid.

Doe melding

Vertrouwt u het niet? Meldt verdachte situaties bij de politie (0900) 8844 of Meld Misdaad Anoniem (0800) 7000.