Online aanvragen rijbewijs

Vanaf 1 mei 2022 is het mogelijk om als inwoner van onze gemeente online uw rijbewijs te verlengen. Dit doet u via de website van het RDW. U kunt u rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis. Maak voor het ophalen wel een afspraak.  

Wanneer kan ik mijn rijbewijs digitaal verlengen?

U kunt uw rijbewijs digitaal verlengen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U woont in een gemeente waar online verlenging mogelijk is. In onze gemeente is dit vanaf 1 mei 2022 mogelijk.
  • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs.
  • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
  • U heeft de DigiD-app met ID-check.

Hoe werkt het?

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan regelt u gemakkelijk in drie stappen de verlenging van uw rijbewijs. De stappen vindt u ook uitgelegd in het filmpje. 

Rijbewijs online verlengen

Stap 1: Uw pasfoto laten maken bij een RDW-erkende fotograaf

Voor uw nieuwe rijbewijs moet u een pasfoto laten maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Die vindt u op rdw.nl.

Neem uw rijbewijs mee naar de fotograaf of de fotocabine. U zet hier ook uw handtekening, deze wordt later gebruikt op uw nieuwe rijbewijs. U rekent de foto af bij de fotograaf. De fotograaf of fotocabine verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van de RDW. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Uw online aanvraag

U gaat naar de webpagina Rijbewijs online verlengen op de website van RDW. U kiest daar voor ‚Äėrijbewijs verlengen' en u logt in met de DigiD-app met ID-check. Op de website digid.nl vindt u alle informatie over de app. Nadat u bent ingelogd regelt u binnen een paar minuten de verlenging van uw rijbewijs. U rekent meteen af met iDEAL. De RDW maakt uw rijbewijs. U kunt het al na twee werkdagen ophalen. U ontvangt een e-mail van de RDW als uw rijbewijs klaar ligt bij de gemeente.

Stap 3: Uw rijbewijs ophalen

Zodra u de e-mail van de RDW heeft ontvangen dat uw rijbewijs klaar ligt kunt u deze ophalen. Maak hiervoor wel een afspraak. U kunt zelf digitaal of telefonisch een afspraak met ons maken. Neem bij het ophalen uw huidige rijbewijs mee, dat moet u inleveren. Daarna krijgt u uw nieuwe rijbewijs.