Tweede paspoort

Algemeen

Reist u veel voor zaken, uw beroep of privé? Dan kunt u in bepaalde gevallen een tweede Nederlands paspoort aanvragen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig voor alle landen.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt dus niet zonder afspraak bij ons binnenlopen. U kunt via bovenstaande knop of telefonisch een afspraak maken. Het maken van een afspraak is gratis.

Aanvragen

Wanneer een tweede paspoort?

Het kan voorkomen dat in uw eerste paspoort stempels staan van landen die in conflict zijn met de landen die u moet bezoeken. Dat kan problemen opleveren bij de toelating tot die landen. Een tweede paspoort kan dan uitkomst bieden.

Een tweede paspoort kan ook nodig zijn als u regelmatig dringend moet reizen naar landen waarvoor een visum verplicht is. Bijvoorbeeld als uw paspoort al bij een ambassade is voor het aanvragen van een visum. 

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven bij gemeente Schagen en bent in het bezit van de Nederlandse nationaliteit.
 • U bent in het bezit van een Nederlands nationaal paspoort of zakenpaspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.

U kunt de noodzaak van een tweede paspoort aantonen door:

 • Een bewijs van boekingen of vliegtickets te overleggen van een reis naar conflicterende landen.
 • Het tonen van stempels in uw paspoort van een land én een boeking naar een conflicterend land. Een overzicht hiervan vindt u op de website van de RVIG.
 • Een bevestiging te tonen dat het paspoort is afgegeven voor een visum aanvraag én u heeft nog een reis geboekt waarvoor een paspoort nodig is.

Let op:

 • Een werkgeversverklaring geldt niet als bewijsstuk. 
 • Voor het aanvragen van een tweede paspoort moet het gaan om een land waar niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd. Voor reizen naar die landen kunt u een Nederlandse identiteitskaart gebruiken.
 • Een tweede paspoort wordt niet verstrekt als noodpaspoort.
 • Als u uw bestaande tweede paspoort wilt vernieuwen, moet u opnieuw de noodzaak van het paspoort aantonen.

Meenemen

U dient de aanvraag persoonlijk in en neemt mee naar de balie:

 • 1 pasfoto die voldoet aan de eisen. Bekijk de pagina pasfoto waar deze aan moet voldoen. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook de laatst afgegeven reisdocumenten die zijn verlopen.
 • Staat u onder curatele? Dan ook een schriftelijke toestemming van de curator.

Kosten

Een tweede paspoort kost € 83,85.

Levertijd

U kunt uw tweede paspoort ongeveer 5 werkdagen na de aanvraag afhalen. Uw tweede paspoort blijft maximaal drie maanden bij ons liggen.

Ook voor het afhalen werken wij alleen op afspraak.

Spoed

Heeft u met spoed een tweede paspoort nodig? Dan kunt u een afspraak maken voor een spoedaanvraag. Dit duurt 1 werkdag. U moet voor 15:00 uur de aanvraag doen en zodat u de volgende werkdag na 10.00 uur uw paspoort kunt ophalen. Naast de kosten voor een tweede paspoort moet u € 57,05 meer betalen.

Geldigheid

Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Vermissing

Bent u uw tweede paspoort kwijt? Meld dit dan zo snel mogelijk digitaal bij ons. 

Vragen

Indien u nog vragen heeft raden wij aan om telefonisch contact met ons op te nemen via (0224) 210 400 voordat u een afspraak inplant. Zo kunnen wij vooraf adviseren of u de juiste documenten heeft en voorkomen we dat u voor niets aan de balie komt. 

Als u niet de juiste documenten heeft bij de aanvraag zullen wij de afspraak moeten verzetten.