Tweede paspoort

Algemeen

Reist u veel voor zaken, uw beroep of privé? Dan kunt u een tweede Nederlands paspoort aanvragen.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt dus niet zonder afspraak bij ons binnenlopen. U kunt via bovenstaande knop of telefonisch een afspraak maken. Het maken van een afspraak is gratis.

Aanvragen

U vraagt een tweede Nederlands paspoort aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Nederlanders in het buitenland vragen het tweede paspoort aan bij een ambassade of consulaat. Of bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente).

Voor het aanvragen van een tweede paspoort moet u naar het gemeentehuis komen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een tweede paspoort aan te kunnen vragen.

Wanneer komt u in aanmerking voor een tweede paspoort?

  • Als u regelmatig reist naar landen met een visumplicht. Het kan dan voorkomen dat u uw paspoort niet kunt gebruiken omdat het op een ambassade ligt voor een visumaanvraag. Het mogen geen landen zijn waar u met een Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt reizen. In dat geval kunt u een identiteitskaart gebruiken.
  • Als u reist naar landen die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw eerste paspoort kunnen dan problemen veroorzaken bij de toelating in een ander land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lijst van conflicterende landen.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

  • Een bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort hebt
  • Een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen
  • Een bewijs dat uw paspoort op een consulaat ligt vanwege een visum
  • als het om een zakenreis gaat: een recente verklaring van uw werkgever op origineel briefpapier óf een uittreksel van de Kamer van Koophandel
  • Andere vergelijkbare documenten

 Wilt u uw bestaande tweede paspoort vernieuwen? Dan moet u opnieuw aantonen waarom u een tweede paspoort wilt.

Meenemen

  • Een pasfoto die voldoet aan de voorwaarden.
  • Uw oude paspoort en/of identiteitskaart. Ook al zijn ze verlopen.
  • Een pinpas of contant geld of uw pinpas. 

Kosten

Een tweede paspoort kost € 77,75.

Levertijd

U kunt uw zakenpaspoort ongeveer 5 werkdagen na de aanvraag afhalen. Uw zakenpaspoort blijft maximaal drie maanden bij ons liggen.

Ook voor het afhalen werken wij alleen op afspraak.

Geldigheid

Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Spoed

Heeft u met spoed een tweede paspoort nodig? Dan kunt u een afspraak maken voor spoedaanvraag. Het duurt 1 werkdag. U moet voor 15:00 uur de aanvraag doen en volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Naast de kosten voor een tweede paspoort moet u € 52,95 meer betalen. 

Naar welke landen?

Met een tweede paspoort kunt u aantonen dat u de persoon bent die in het paspoort staat. Dat heet ook wel identificeren. En u kunt reizen naar alle landen van de wereld.

Vermissing

Bent u uw tweede paspoort kwijt? Meldt dit dan zo snel mogelijk digitaal bij ons. U hoeft niet eerst naar de politie te gaan om aangifte te doen.