Verslag vierde participatiebijeenkomst Stroet

Datum: 30 januari 2023
Tijd: 19.30-21.00 uur
Locatie: De Regenboog in Stroet

Opening en welkom

De projectleider opent de bijeenkomst en heet iedereen van harte welkom bij de vierde bijeenkomst.

Verslag van 28 november en de actielijst

Er komen vanuit de groep geen opmerkingen en stellen we het verslag van 28 november vast.

Actielijst

  • Punt 4: gesprek met het bedrijf: men staat open voor een gesprek en vraagt om datumvoorstellen te sturen. De contactgegevens worden gemaild naar de projectleider.
  • Punt 5 t/m 10: afgehandeld.
  • Punt 11: bloembakken aan lichtmasten: Henk van Zanten van de OFS heeft onderstaande geantwoord. “De lantaarnpaal baskets die in de dorpen hangen, zijn gekoppeld aan een winkelgebied. Hierbij betaalt OFS de helft en de andere helft wordt betaald door de winkeliers. Dit gaat natuurlijk niet op voor Stroet (geen winkelgebied). De prijs per basket is € 125,-- (prijspeil 2022). Hoveniersbedrijf Stef van den Berg uit Callantsoog levert deze bloembakken, hij vult ze en kweekt ze op. Hij doet tevens het onderhoud (water geven) en aan het eind van het seizoen haalt hij de bakken weer van de lichtmasten (de bevestiging blijft aan de palen zitten).
    Hij doet dit volgens een contract van 5 jaar.”
    Men vraagt of de bewoners zelf bloembakken mogen ophangen aan de lichtmasten? De projectleider antwoordt dat dit niet de bedoeling is. Men vraagt hierop of de gemeente dan de helft van het bedrag wil betalen. We geven aan dat we gaan nadenken of de gemeente de helft van het bedrag gaat betalen.
  • Actiepunt uit het verslag van 28/11: er zijn weinig dieren in (de bomen van) Stroet te vinden zijn. Komt dat door het soort bomen of planten of iets anders? We vragen onze ecoloog of hij weet waardoor dit komt. Het antwoord van de ecoloog luidt: "Op Stroet staan veel hoge bomen die bepaalde vogels aantrekken zoals de ekster. De mussen, koolmeesje etc. voelen zich meer thuis in struiken en bosjes in tuinen. Het blijkt dat deze vogels inderdaad in de tuinen van de bewoners aanwezig zijn."

Ontwerp

Sweco licht het ontwerp, naar aanleiding van de opmerkingen en aanpassingen, toe. De versmallingen zijn opnieuw beoordeeld, de beste zijn blijven staan vanwege esthetische en verkeerskundige eisen. De versmallingen zijn gekoppeld aan de stolpen.

  • Bij binnenkomst van het dorp (kombord bij de Rijperweg) komt er een versmalling aan 2 kanten met een plateau > de snelheid gaat daar van 60km naar 30km.
  • Bij de eerste boerderij komt een versmalling > dit wordt, bij voorkeur, een groene versmalling met ronde hoeken. Er komen paaltjes met reflectie. De 2e versmalling is opgeschoven in het verlengde van het slootje en is kleiner van vorm;
  • Bij de grote stolp komt géén groene versmalling, bij de landbouwweg worden de boogstralen duidelijk aangegeven. Er komt een ruime insteek met grasbetontegels;
  • De gehandicaptenparkeerplaats bij Stroet 47 moet blijven, dit wordt aangepast in het ontwerp.  [actie 12]
  • Bij de manege verschuift de weg naar beneden, het voetpad komt 1 meter van de bomen.
  • Het plein en het wegvak voor de school: de insteek is om hier de verharding uit te voeren in elementenverharding i.p.v. asfalt. Dit versterkt het dorpse karakter en zorgt voor het verlagen van de snelheid. Deze verandering wordt positief ontvangen door de klankbordgroep.
  • Voorbij het kruispunt blijft het plateau versterkt met een versmalling.
  • De parkeerstrook bij de school wordt verlengd. Bij het bedrijf komt een versmalling met drempel.
  • We gaan beoordelen of de komconstructie t.o. nummer 121 iets kan worden aangepast naar 1 bord i.p.v. 2. Deze opstelling duidt alleen de overgang van Dirkshorn naar Stroet aan. De snelheid blijft namelijk hetzelfde, 30km/uur. Men vraagt om, in de uitwerkingsfase, de lichtmast bij de versmalling te plaatsen. Op die manier is er beter zicht bij het uitrijden.
  • Een aantal bewoners heeft een stuk gemeentegrond in gebruik als tuin. Dit is niet hun eigendom. De projectleider pakt dit op omdat de kabels en leidingen door deze grond lopen.

Rondvraag

Een lid vraagt of de ontsluiting van het wieltje gecheckt kan worden vanwege de hoge waterstand en het wel of niet wegkunnen van het water. De projectleider geeft aan dat hij navraagt wie dit water beheert.  [actie 13]

Antwoord: Het water is eigendom van en wordt beheerd door Hoogheemraadschap, hierbij zijn zij verantwoordelijk voor de kwantiteit en afvoer van het water.

Vervolg

Het ontwerp is bijna gereed voor presentatie aan alle bewoners van Stroet. We toetsen volgende week het ontwerp intern met de beleidsadviseurs. We streven ernaar om in maart een inloopbijeenkomst voor alle bewoners te organiseren van 2 uur waarbij de mensen het ontwerp kunnen bekijken en vragen kunnen stellen. We zijn die avond welkom in de school. Dank daarvoor.

Actielijst

Datum Nummer Actie
03-10-2022 4 In gesprek gaan met het bedrijf over grond t.b.v. parkeren en ontsluiting Groenhartweg. De contactgegevens worden gemaild.
30-01-2023 12 Gehandicaptenparkeerplaats t.o. nr. 47 opnemen in ontwerp.
30-01-2023 13 Ontsluiting het wieltje checken.