Woningmarktonderzoek

Dit jaar hebben wij onderzoek gedaan naar woningen in onze gemeente. Hierdoor weten wij dat er te weinig woningen zijn. En nu weten wij ook hoeveel en wat voor soort huizen er nodig zijn in de verschillende dorpen. Het doel was om het woningtekort te bewijzen, zodat we maatregelen kunnen nemen om huizen betaalbaar te houden.

Op basis van de groei van huishoudens verwachten wij dat er tot 2030 meer dan 1.750 woningen te weinig zijn. In 2040 zijn dat bijna 2.600 woningen. Hiermee laten we zien dat er echt te weinig woningen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen graag naar Schagen verhuizen, meer dan er uit Schagen vertrekken.

Vooral mensen van 55 jaar en ouder willen graag een andere woning, zoals een appartement of een huis zonder trappen met een tuin. Deze groep is kritisch en wil alleen verhuizen als de nieuwe woning comfortabel is. Ook mag de woning niet te duur zijn en moet voldoen aan hun wensen. Maar ook gezinnen en starters hebben woningen nodig. Wij verwachten dat er tekorten zullen zijn aan zowel koop- als huurappartementen. Omdat er steeds meer kleine huishoudens zijn en er nu al weinig appartementen zijn.

Tot 2030 is er geen tekort aan huurwoningen. Toch verwachten wij dat de tekorten in huurwoningen toch gaat oplopen na 2040 en dan vooral in de huurappartementen. 

Daarom is het belangrijk om verschillende soorten woningen te bouwen. Dus niet alleen appartementen of woningen met een tuin. We moeten bouwen voor verschillende groepen en dan vooral voor mensen van 55 jaar en ouder. Het bouwen van grote woningen voor gezinnen die veelal hoger geprijsd zijn, hebben de meeste invloed op het bevorderen dat huishoudens verhuizen naar een andere woning die meer aan hun wensen voldoet. Bijvoorbeeld wanneer een huishouden waarvan de kinderen het huis hebben verlaten, gaan verhuizen naar bijvoorbeeld een kleiner appartement. Dan komt de grotere gezinswoning weer vrij voor een gezin met kinderen die mogelijk daardoor weer een starterswoning verlaten. Het bouwen van deze huizen zet de langste verhuistrein in gang.

U kunt het volledige woningmarktonderzoek gemeente Schagen lezen op de website van Raadzaam Schagen.