Naamswijziging achternaam

Algemeen

Wilt u uw achternaam of die van uw kind veranderen? Controleer dan eerst in de brochure Naamswijziging van Justis of dit kan. Justis is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Staat uw situatie in onderstaande brochure? Dan kunt u een aanvraag voor naamswijziging doen bij Justis.

Aanvragen

  • Download het aanvraagformulier en vul dit in.
  • Kijk in de brochure Naamswijziging welke code bij uw situatie hoort. Deze code vult u in op het aanvraagformulier.
  • Voeg de gevraagde documenten toe aan het formulier. Stuur alles op naar Justis.
  • U krijgt vanzelf bericht of uw achternaam gewijzigd wordt. U krijgt dan een officieel uittreksel van het Koninklijk Besluit.

Hoe lang duurt het

U krijgt binnen 20 weken bericht via Justis of uw achternaam gewijzigd wordt. Dit kan langer duren als uw aanvraag niet compleet is.

Aanpassen van uw documenten

  • Is uw achternaam officieel gewijzigd? Dan moet dit ook veranderd worden in uw identiteitsbewijs. Vraag daarom een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs aan.
  • Zorg er ook voor dat u uw gewijzigde naam doorgeeft aan alle instanties. U hoeft de gemeente niet apart te informeren. Zij krijgt al automatisch een uittreksel van het Koninklijk Besluit.

Kosten

Informatie over de kosten van een verzoek tot naamswijziging vindt u op justis.nl.

Dit is een website van het Ministerie van Justitie. Na ontvangst van uw verzoek laat het ministerie u weten hoe u moet betalen. U moet het bedrag in één keer betalen. 

Moet het ministerie uw verzoek uiteindelijk afwijzen? Of trekt u uw verzoek in? Dan ontvangt u het betaalde bedrag niet terug.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing, kunt u binnen zes weken bezwaar maken bij Justis.