Zonnepanelen of zonnecollectoren

Algemeen

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren zijn vergunningsvrije mogelijkheden. Op deze pagina kunt u daarover meer informatie lezen.

Houd rekening met

Zonnepanelen of collectoren die niet op een dak worden geplaatst zijn altijd vergunningsplichtig.

U moet bij uw bouwplannen rekening houden met twee zaken: het technische deel en het ruimtelijke deel van de bouw. Beide kunnen vergunningsvrij, meldingsplichtig of vergunningsplichtig zijn.

Voor zonnepanelen is het technische gedeelte vergunningsvrij. Voor het ruimtelijke deel moet u met de volgende zaken rekening houden.

Plat dak

  • De afstand tot de zijkanten van het dak moet minstens gelijk zijn aan de hoogte van de panelen of collectoren. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter hoog, dan moet de afstand tot de dakranden minimaal 50 centimeter zijn.
  • De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water of het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst.

Schuin dak

  • Panelen of collectoren moeten binnen het dakvlak worden geplaatst, ze mogen dus niet uitsteken.
  • Panelen of collectoren moeten direct in of op het dakvlak worden geplaatst.
  • De hellingshoek van de panelen of collectoren is gelijk aan de hellingshoek van het dakvlak.

Monumenten

Bij monumenten is een zonnepaneel of zonnecollector vaak wel vergunningsplichtig. Dit is afhankelijk van waar u de panelen of collectoren wilt plaatsen en of dat van invloed is op de monumentale status van het gebouw.

Controleer of u een vergunning nodig heeft

Via het Omgevingsloket kunt u zien of u een vergunning moet aanvragen. Dit doet u via de vergunningcheck.