Vergunningsvrij bouwen

Algemeen

Wilt u bouwen of verbouwen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Ook op de website van de Rijksoverheid en artikel 22.27 van het omgevingsplan Schagen staat veel informatie over vergunningsvrij bouwen. 

Voldoet uw plan niet aan de regels van het bestemmingsplan of het Omgevingsloket? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket. 

Bijbehorend bouwwerk

Voor het bouwen van een bijbehorend bouwwerk heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Onder de term bijbehorend bouwwerk verstaan we aan- en uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen en andere soorten bouwwerken met een dak bij een hoofdgebouw.

* Dakkapellen, dakramen, erf- en perceelafscheidingen, speeltoestellen, vlaggenmasten en (schotel) antennes zijn geen bijbehorend bouwwerk.

Voor een bijbehorend bouwwerk aan de voorkant van de woning is altijd een omgevingsvergunning nodig. Voor het bouwen aan de zijkant van de woning dat is gelegen naast de weg, parkeerplaats, groen of vaarwater moet u ook een vergunning aanvragen. Op de website van het Omgevingsloket kunt u een vergunningscheck doen.

Brochure vergunningsvrij bouwen achtererfgebied

Dakkapellen

Het is mogelijk om onder voorwaarden een dakkapel zonder vergunning aan de achterkant van de woning te plaatsen. Dakkapellen aan de voorkant en zijkant van de woning mogen niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd als het dak naar de weg, parkeerplaats, groen of vaarwater is gekeerd. Op de website van het Omgevingsloket kunt u een vergunningscheck doen. 

Brochure vergunningsvrije dakkapellen

Erf- en perceelafscheiding

Voor het plaatsen van een erf- of perceelafscheiding heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Controleer met de vergunningscheck van het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen.

Brochure vergunningsvrije erf- of perceelafscheidingen

Kozijn- of gevelwijziging

Voor het veranderen van een kozijn of gevelpaneel heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket ziet u of een aanvraag nodig is.

Brochure vergunningsvrij aanbrengen of veranderen van kozijnen of het veranderen van gevelpanelen

Zonnecollectoren en zonnepanelen

Voor het plaatsen van een zonnecollectoren en/of zonnepanelen heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. U kunt hiervoor een check doen op website van het Omgevingsloket.

Brochure vergunningsvrije zonnecollectoren en zonnepanelen

Mantelzorgwoning

Om een mantelzorgwoning te kunnen bouwen, heeft u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning die bedoeld is voor maximaal twee personen. Minstens één van deze personen krijgt van of geeft aan een bewoner van het hoofdgebouw intensieve zorg of ondersteuning die niet door een hulpverlenend beroep wordt verleend of ontvangen. Het gaat hierbij om intensieve zorg of ondersteuning, dus niet alleen om huishoudelijk hulp of boodschappen doen.

Belangrijk om te weten

  • De bewoners van een mantelzorgwoning moeten altijd kunnen bewijzen dat er een mantelzorgrelatie is. Dit kan door middel van een verklaring van een huisarts of wijkverpleegkundige.

De mantelzorgwoning moet voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving. Hierin staan eisen over isolatie, brandwerendheid, veiligheid en gezondheid. Wilt u weten of u voor de mantelzorgwoning een vergunning moet aanvragen? Controleer dan 2 onderdelen:

  1. Voer de vergunningcheck uit van het Omgevingsloket. U vinkt dan het onderdeel ‘bijbehorend bouwwerk bouwen’ aan;
  2. Check het bestemmingsplan via Regels op de kaart. Kijk hierbij naar de bouwregels en specifieke gebruiksregels.

Voldoet uw plan niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan moet u via de website van het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aanvragen.

Let op: veel mensen vragen een consult aan. Het duurt daarom langer voordat wij reageren. Wij vinden het fijn dat u geduld heeft. Dank u wel.

Vlonder

Voor het plaatsen van een vlonder heeft u geen omgevingsvergunning nodig.  Behalve als de vlonder boven het water uitsteekt. 

Steekt uw vlonder boven het water uit? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen omdat het bouwwerk niet binnen het eigen perceel wordt gebouwd. 

Mogelijk heeft u ook een watervergunning nodig van het Hoogheemraadschap of moet u een melding maken. Check dit bij de Vergunningcheck Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Vragen

Heeft u vragen? Dan kunt u een consult ruimtelijke plannen aanvragen.

Let op: door een grote toename van het aantal consulten is onze reactietijd op dit moment een stuk langer dan u van ons gewend bent. Wij stellen uw geduld daarom ook zeer op prijs.