Huisvestingsindicatie
Algemeen
De huisvestingsindicatie is voor iemand met problemen in de huidige woning door blijvende lichamelijke problemen. Een huisvestingsindicatie geeft voorrang op een gelijkvloerse woning. Deze woning is op de begane grond of bereikbaar met een lift.
Kosten
De kosten voor het behandelen van de aanvraag zijn € 89,50. U moet deze kosten altijd betalen. Dus ook als uw aanvraag afgewezen wordt.
Voorwaarden
Bij de volgende situaties heeft u misschien de mogelijkheid om een huisvestingsindicatie te krijgen:
- Minimaal één lid van uw huishouden heeft een gelijkvloerse woonruimte nodig voor het in huis uitvoeren van noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen en het voeren van een gestructureerd huishouden; of
- Minimaal één lid van uw huishouden heeft door een beperking in zelfredzaamheid een aangepaste woning nodig voor het in huis uitvoeren van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen en het voeren van een gestructureerd huishouden.
Daarnaast voldoet u aan deze voorwaarden:
- U voldoet aan de voorwaarden die gelden om een huisvestingsvergunning te krijgen. Deze voorwaarden kunt u op de pagina over de huisvestingsvergunning teruglezen.
- U woont tenminste één jaar in onze gemeente.
- U laat bij uw verhuizing de huidige woonruimte onbewoond achter.
Aanvragen
Om te controleren of u misschien voorrang heeft, kunt u via de website een adviesgesprek aanvragen. Een adviesgesprek wordt ingepland met een consulent van het wijkteam. Tijdens het adviesgesprek adviseert de consulent wat uw mogelijkheden zijn. U kunt ook zelf bellen naar (0224) 210 400 en vragen naar het wijkteam. Een adviesgesprek is gratis, maar u moet wel voldoen aan de bovenstaande voorwaarde. Als u een aanvraag voor een huisvestingsindicatie wilt doen, dan zitten hier wel kosten aan verbonden. Het is niet mogelijk om direct een aanvraag te doen. U voert altijd eerst een adviesgesprek.
Aanpak
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Dat doet u door:
- De voorwaarden goed te lezen voordat u een aanvraag doet;
- Het invullen van het aanvraagformulier en het verzamelen van bijlagen die nodig zijn. Dit noemen wij ook wel “bewijsstukken”. Voor de aanvraag heeft u een DigiD nodig.
Als wij het compleet ingevulde aanvraagformulier en alle noodzakelijke bewijsstukken hebben ontvangen, dan beoordelen wij uw aanvraag.
Soms is een extra onderzoek nodig. Dit zou bijvoorbeeld een medisch onderzoek kunnen zijn. Ook kunt u de vraag krijgen om uw situatie uit te leggen. Dan nemen wij contact met u op. Op basis van al deze gegevens nemen wij een besluit.