Paspoort

Algemeen

Met een paspoort kunt u laten zien wie u bent. En u kunt hiermee reizen naar alle landen van de wereld.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt niet bij ons binnenlopen zonder afspraak. Via bovenstaande knop of telefonisch kunt u een afspraak maken. Het maken van een afspraak is gratis. We hebben geen wachttijden voor de aanvraag en levering van reisdocumenten en rijbewijzen.

Aanvragen

Voor het aanvragen van een paspoort moet u naar het gemeentehuis komen. Vraagt u een paspoort of een ID-kaart aan voor uw kind? Dan moet uw kind mee bij de aanvraag. Vanaf 12 jaar moet een kind zelf zijn of haar aangevraagde document ophalen.

Gaat u binnenkort op reis? Raadpleeg de website van de Rijkoverheid over coronaregels voor reizen en vakantie

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen.

  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). De pasfoto moet voldoen aan de eisen voor een pasfoto.

  • U kunt gebruik maken van de fotocabine in onze publiekshal.

  • Als u op het tijdstip van uw afspraak uw oude documenten en pasfoto niet bij u heeft, zullen wij de afspraak moeten verzetten.

  • Tip: laat uw pasfoto maken door een expert.

  • Uw bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij aanvraag.

  • Gaat u alleen met uw kind op vakantie? Dan heeft u schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig. Hiervoor is een formulier nodig dat u kunt downloaden op de website van Rijksoverheid.nl of bij ons kunt ophalen.  

Toestemming reisdocument voor kinderen

Voor een paspoort is er toestemming nodig tot 18 jaar, voor een ID kaart tot 12 jaar.

Toestemming geven

Wilt u voor uw kind een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan moeten beide ouders/gezaghouders hiervoor toestemming geven. U kunt dit digitaal of persoonlijk aan de balie aan ons doorgeven.

Het geven van de toestemming geldt alleen voor ouders die het ouderlijk gezag hebben. Heeft u geen gezag? Dan hoeft u geen toestemming te geven. Heeft iemand anders dan de ouders het gezag, bijvoorbeeld een voogd, dan moet deze gezaghouder schriftelijk toestemming geven. Ook moet een bewijs worden ingeleverd waaruit blijkt dat deze persoon/instantie het gezag heeft.

U kunt persoonlijk toestemming geven aan de balie of online via DigiD.

Online met uw DigiD

U kunt online toestemming geven met uw DigiD.

De online toestemming moet voor de aanvraag van het paspoort of ID-kaart bij de gemeente binnen zijn. 

U kunt voor meerdere kinderen tegelijk toestemming geven voor zowel een paspoort als een ID-kaart.

Toestemming geven met DigiD

Persoonlijk aan de balie

Maak gebruik voor het geven van schriftelijke toestemming onderstaand formulier. Neem van alle personen die het formulier getekend hebben een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee. Op een kopie identiteitsbewijs vermeldt u dat het bestemd is voor het aanvragen van een paspoort of id-kaart. Dit kunt u veilig doen met de KopieID-app.

Het toestemmingsformulier en/of het kopie identiteitsbewijs moeten zijn voorzien van een originele “natte” handtekening. Met een natte handtekening wordt bedoelt een handtekening die met pen op het formulier is gezet.

Geldigheid

Een paspoort voor personen ouder dan 18 jaar: 10 jaar geldig
Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar:  5 jaar geldig

Levertijd

U kunt uw paspoort ongeveer 5 werkdagen na de aanvraag afhalen. Uw paspoort blijft maximaal drie maanden bij ons liggen.

Ook voor het afhalen werken wij alleen op afspraak.

Spoed

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Dan kunt u een afspraak maken voor spoedaanvraag. Het duurt 1 werkdag. U moet voor 15:00 uur de aanvraag doen en volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Naast de kosten voor een paspoort moet u € 52,95 meer betalen. 

Kosten

Een paspoort voor personen ouder dan 18 jaar € 77,75
Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar € 58,80
Extra kosten bij spoedprocedure € 52,95

Vermissing

Bent u uw paspoort kwijt?

Meld dit dan zo snel mogelijk digitaal of via het maken van een afspraak voor een nieuwe document aan de balie. Dit is belangrijk om misbruik ervan te voorkomen.

Het melden van een vermissing van een reisdocument of een id-kaart is gratis.