Rijbewijs

Algemeen

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Wij werken alleen op afspraak. U kunt niet meer zonder afspraak binnenlopen. Een afspraak maakt u via bovenstaande knop of telefonisch via telefoonnummer (0224) 210 400. Het maken van een afspraak is gratis. We hebben geen wachttijden voor de aanvraag en levering van reisdocumenten en rijbewijzen.

Aanvragen

U moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Meenemen

Het onderstaande moet u meenemen:

  • Een pasfoto die voldoet aan de voorwaarden.
  • Een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument.
  • Contant geld of pinpas. U moet de kosten van een rijbewijs betalen voordat u de aanvraag doet.
  • Neem bij het vervangen van uw rijbewijs ook uw oude rijbewijs mee. Is uw rijbewijs verlopen? Neem dan ook een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Ben je jonger dan 18 jaar en vraag je een autorijbewijs aan? Neem dan ook een begeleiderspas van 2toDrive mee.

In sommige situaties moet u eerst een gezondheidsverklaring hebben voordat u bij ons uw rijbewijs kunt aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u 75 jaar of ouder bent, of een groot rijbewijs (C of D) wilt aanvragen.

Kosten

  • Een rijbewijs kost € 48,15.
  • Wilt u uw rijbewijs binnen 1 werkweek hebben? Hiervoor moet u naast de kosten van het rijbewijs € 34,10 meer betalen.

Levertijd

Uw aanvraag wordt direct behandeld. U kunt uw document na ongeveer 5 werkdagen afhalen.

Maak eerst een afspraak. Zonder afspraak kunt u uw rijbewijs niet afhalen.

Heeft u uw nieuwe rijbewijs binnen 1 week nodig? Dan kunt u gebruik maken van onze spoedprocedure. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Een spoedaanvraag moet vóór 13.00 uur zijn gedaan. Het spoedrijbewijs kan dan meestal al de volgende werkdag na 10.00 uur worden afgehaald. Deze termijn kunnen wij niet beloven. Wordt de aanvraag ná 13:00 uur gedaan? Dan kan het rijbewijs 2 werkdagen later ná 10.00 uur worden afgehaald.

Geldigheid

Het rijbewijs is 10 jaar geldig. Bent u 70 jaar of ouder? Dan is uw rijbewijs 5 jaar geldig.

Nog geen 18

Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen voor het autorijbewijs categorie B. Slaag je hiervoor? Dan kan je wel een rijbewijs aanvragen, maar mag je tot je 18e alleen rijden onder begeleiding van een coach. Je moet wel eerst een begeleiderspas of passen aanvragen voordat je jouw rijbewijs aan kunt vragen.

Begeleiderspas

Door 2todrive kun je nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen.
Je hebt een begeleiderspas nodig als je meedoet aan 2toDrive. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden zichzelf eerst aan. Dat kan via de website 2todrive. Hebben alle coaches zich aangemeld? Dan kun jij de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas moet je aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij ons.

Zorg ervoor dat alle coaches zichzelf hebben aangemeld, vóór jij de begeleiderspas aanvraagt. Is de begeleiderpas namelijk al aangevraagd en wil je later alsnog coaches toevoegen? Dan moet er een nieuwe pas worden gemaakt.

Code 95

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Meer over code 95

Buitenlands rijbewijs

Komt u in Nederland wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Dit kan door het buitenlandse rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs of door opnieuw rijexamen te doen.

Internationaal rijbewijs

In sommige landen heeft u een internationaal rijbewijs nodig voor het besturen van een motorvoertuig. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van uw huidige rijbewijs in meerdere talen.

Bij de ambassade van het betreffende land kunt u navragen of u een internationaal rijbewijs of andere documenten nodig heeft. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u terecht voor de contactgegevens van de buitenlandse ambassades en consulaten. U kunt ook contact opnemen met de ANWB.

Een internationaal rijbewijs kunt u aanvragen bij de ANWB en is 1 jaar geldig.

Trekkerrijbewijs

Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker en een voertuig met beperkte snelheid besturen op de openbare weg. Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om deze voertuigen te besturen met een rijbewijs met de categorie T.

Militair rijbewijs

Een militair rijbewijs is bedoeld als rijvaardigheidsbewijs binnen de militaire organisatie en is niet algemeen geldig. U kunt dus niet in het verkeer deelnemen met een militair rijbewijs. Een Nederlands militair rijbewijs kunt u omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Heeft u al een Nederlands rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunnen de categorieën van uw militair rijbewijs ook worden overgezet op uw Nederlands rijbewijs.

Inloggen bij Digid

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Heeft u vragen hierover? Dan kunt u terecht bij DigiD