Riolering

Algemeen

Wij zorgen voor het hoofdrioolstelsel. Wij gaan over de aanleg, het onderhoud, de ontstopping en de vervanging ervan.

Problemen met de riolering

Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het rioolstelsel op gemeentegrond. Als bewoner bent u verantwoordelijk voor de riolering op uw eigen terrein. Zit de verstopping op uw eigen terrein? Dan bent u, of de verhuurder van de woning, zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping.

Als de verstopping in gemeentegrond zit? Dan zijn wij verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping. Dit repareren we kosteloos. Behalve als de verstopping aantoonbaar veroorzaakt is door verkeerd gebruik. Of als het deel van de buisleiding met de opening om door te steken (ontstoppingsstuk) kapot is.

Rioolverstopping

Meer informatie hierover vindt u op de pagina Rioolverstopping.

Verantwoordelijkheid

Vlak bij de grens van uw grond (perceelgrens) zit in de meeste gevallen een erfscheidingsput. Dit is het punt waar het eigendom van de perceeleigenaar overgaat naar de gemeente. Ook is deze erfscheidingsput het punt om te bepalen waar een verstopping zit. Staat de erfscheidingsput vol met water? Dan zit de verstopping bij ons. Is de put leeg? Dan zit de verstopping bij u. U bent zelf verantwoordelijk om deze put op te zoeken en te bepalen waar de verstopping zit. Zit de verstopping in het gemeentelijk gedeelte? Dan moet u contact opnemen met ons. Zit de verstopping op uw eigen perceel? Dan bent uzelf verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping. U blijft verantwoordelijk voor de inhoud van de huisaansluiting op het gemeentelijke hoofdriool. 

Waar ligt mijn erfgrensput?

De ligging van het riool op uw terrein staat meestal vermeld op de bouwtekening van uw woning bij de fundering. Staan er geen gegevens over de riolering buiten de woning op deze bouwtekeningen? Dan kunt u eventueel vragen of er bij ons gegevens aanwezig zijn.

Vaak hebben wij de situatie tijdens de aanleg van de woning nog in het archief, maar dit is niet in alle gevallen zo. Als we de gegevens hebben, sturen wij de gegevens van de riolering en de erfscheidingsput over het perceel naar u toe, zodat u het riool en de erfscheidingsput kunt opzoeken.

Problemen met de riolering tegenhouden

Het tegenhouden van verstoppingen begint bij een goed gebruik. De belangrijkste oorzaken van verstoppingen zijn het doorspoelen van producten die niet in het riool thuis horen.

Producten en stoffen die niet in het riool thuishoren

Producten en stoffen die niet thuishoren in de riolering zijn:

  • Vaste stoffen.  Zoals luiers , schoonmaakdoekjes op textiele basis, maandverband, inlegkruisjes, tampons, overig textiel, watten(producten), groente- en tuinafval, koffie- en etensresten, pleisters, verbandmiddelen, kattenbakkorrels, plastic enzovoort.
  • Olie(producten) en chemische stoffen. Zoals resten motor- en kruipolie, petroleum, peut, terpentine, thinner, ammoniak, chloor, vlekkenwater, beton, lijm en verfresten (ook op waterbasis), bestrijdingsmiddelen, medicijnen, fotochemicaliĆ«n, zinkhoudend afval, frituurvet, slaolie, braadvet, enzovoort.

Het doorspoelen van deze producten kan leiden tot verstoppingen in de huisaansluiting. En ook in de gemeentelijke hoofdriolering. Daarnaast kunnen etensresten ook ongedierte zoals ratten aantrekken. Het is dus beter om voor deze stoffen de daarvoor bestemde afvalcontainer te gebruiken. Olie en andere chemische stoffen kunt u inleveren bij de milieustraat van het afvalbrengstation in Schagen.

Toelichting

Wat is een rioolput

Met een riool- of inspectieput worden de grote putten in het midden van de straat bedoeld. Via deze putten kan er onderhoud gedaan worden aan het hoofdriool.

Net als bij de huisaansluiting zijn er 3 soorten riool, vuilwater en hemelwater. In het hemelwaterriool wordt alleen regenwater en grondwater afkomstig van de huisaansluitingen afgevoerd naar het oppervlaktewater. Op het deksel van deze putten staat RW.

Het vuilwaterriool voert het overige afvalwater af naar de rioolzuivering. Op dit deksel staat VW. Als er geen aanduiding op de put staat is dit riool een combinatie van het hemel- en het vuilwaterriool.

Wat is een kolk?

Een kolk is een putje in de straat met een rooster aan de boven- of zijkant. Hier wordt het regenwater in verzameld en afgevoerd naar het hoofdriool of naar oppervlaktewater.

Wat is een vrij verval riool?

Het vrij verval riool is een riool wat zijn afvalwater afvoert met gebruik van zwaartekracht. Dat wil zeggen dat het riool van hoog naar laag afloopt. Hierdoor zakt het afvalwater naar het laagste punt. Dit kan alleen als de laatste woning op redelijke afstand ligt van het verzamelpunt.

Wat is een pers of drukriool

Ligt de afstand tot het verzamelpunt te ver? Dan eindigt het riool veel te diep onder de grond. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een druk- of persleiding. Hierbij wordt het afvalwater verzameld in een put, waarna het onder druk verpompt wordt naar het verzamelpunt.