Spreekuur welstand

Algemeen

Wilt u weten wat een specialist op het gebied van welstand van uw plan vindt? Voordat u een aanvraag omgevingsvergunning doet? Maak dan gebruik van het online spreekuur. Uw bouwplan wordt dan beoordeeld door iemand van de gemeentelijke adviescommissie erfgoed en ruimtelijke kwaliteit Schagen. U ontvangt dan een advies.

Welstandsnota

In de Reisgids voor ruimtelijke kwaliteit staat aangegeven of voor een gebied een bijzonder of een soepel welstandsniveau geldt. 

Bijzonder welstandsniveau

Voor het bijzonder welstandsniveau geeft de gemeentelijke adviescommissie erfgoed en ruimtelijke kwaliteit Schagen advies over bouwplannen. Bijzonder welstandsniveau geldt voor binnenstad, dorpscentra, historische linten, monumenten, grotere complexen zoals met meer dan 12 woningen, uitbreidingen van een gebouw groter dan 500 m2 en gebiedsontwikkelingen.

Soepel welstandsniveau

Voor de overige gebieden geldt een soepel welstandsniveau en wordt er een ambtelijke advies uitgebracht over de bouwplannen.

Welstandsnota - Reisgids voor ruimtelijke kwaliteit

Houdbaarheidsdatum advies

Het advies van de gemeentelijke adviescommissie erfgoed en ruimtelijke kwaliteit Schagen bevat de belangrijkste punten. Het wordt geschreven op basis van de op dat moment geldende regels en beleid. Deze kunnen in de loop van de tijd veranderen. Heeft u een positieve reactie op uw beoordeling ontvangen? Dan is de gegeven reactie maximaal één jaar na de verzenddatum van de brief geldig. Dit geldt niet als binnen deze termijn een concrete wijziging in beleid heeft plaatsgevonden. En wanneer deze wijziging gevolgen heeft voor de beoordeling van dit plan. Binnen deze termijn verwachten wij van u dat u een officieel en compleet ingediende aanvraag bij ons doet.

Spreekuur

Het spreekuur is één keer in de twee weken op de dinsdag tussen 9.00 en 10.00 uur online via Teams. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken. 

Wat moet ik indienen?

Zorg ervoor dat u de volgende documenten bij de hand hebt:

  • Foto's van de bestaande situatie;
  • Situatietekening met de plek van het bouwwerk ten opzichte van de perceelsgrenzen;
  • Plattegronden, van de bestaande en nieuwe situatie, met een schaal 1:100;
  • Doorsnedetekening van de nieuwe situatie, met een schaal 1: 20;
  • Geveltekeningen, bestaand en nieuw, met een schaal 1:100;
  • Overzicht van de bouwmaterialen die gebruikt gaan worden en de kleur daarvan;
  • Alle tekeningen moeten voorzien zijn van de maten en schaal.