Vervanging van bomen

Algemeen

Ook dit jaar laten wij weer een paar honderd bomen planten. Dit als vervanging van de bomen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of storm.

Waar planten we welke boom?

Op de digitale kaart of op de pagina Locaties inboet bomen kunt u zien waar we bomen willen planten en welke boomsoort het is. Het is nog niet helemaal zeker of we de bomen op de kaart kunnen planten. We moeten eerst uitzoeken of er bijvoorbeeld kabels en leidingen in de grond zetten. Soms kunnen we een boom niet op dezelfde plaats terug planten, dan zoeken we een andere plek in de buurt. We maken dit plan nu al bekend zodat iedereen in de gelegenheid is om het plan te bekijken. Als u opmerkingen of vragen over dit bomenplan heeft dan kunt u die aan ons doorgeven via het contactformulier.

Planning

In december 2023 en januari 2024 gaan we de bomen planten. In de maanden daarvoor gaan we de groeiplaatsen verbeteren door de grond los te maken. Verder mengen we er compost en voedingsstoffen doorheen. Dan kunnen de nieuwe bomen weer uitgroeien tot mooie, grote exemplaren. In het voorjaar zaaien we de plantplaatsen weer in. Of we planten er struiken zodat het er in de zomer weer netjes uitziet.

Afwisseling in de soorten bomen

We planten niet meer hele straten aan met dezelfde soort bomen. We planten nu verschillende soorten bomen door elkaar. Dat voorkomt dat er in de toekomst hele lanen in één keer dood gaan door een boomziekte. Ook kunnen boomziektes zich dan minder snel verspreiden.

Boomziektes zoals iepziekte, kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte komen de laatste jaren steeds meer voor. Daar moeten we rekening mee houden. Meer soorten bomen zorgen ervoor dat verschillende planten en dieren zich thuis voelen. Het is even wennen omdat er dan niet meer van die statige lanen zijn. Maar door de afwisseling ziet het er veel natuurlijker en minder saai uit.

Ruimte om bomen te laten groeien

Het is steeds vaker heet en droog en er vallen ook vaker zware buien. Bomen kunnen de gevolgen daarvan wat verminderen door met hun schaduw voor verkoeling te zorgen. Zware regenval geeft vooral problemen op plaatsen waar veel tegels liggen. De regen kan daar de grond niet in. Waar er genoeg ruimte is halen we de tegels rond nieuwe bomen weg. En maken we zo groot mogelijke plantvakken. Hierdoor kan de boom beter groeien. Ook zullen de wortels van de boom de tegels minder snel omhoog drukken.