Voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar

Ben je gestopt met school? Dan kan ons wijkteam je adviseren over school of werk. De trajectcoördinator kan je ondersteunen bij het kiezen van een nieuwe opleiding of bij het zoeken naar een baan. Hierbij is ook een combinatie van werken en leren mogelijk.

Om een passende oplossing te vinden werken wij samen met organisaties en instanties die jou hierin kunnen ondersteunen. Dus aarzel niet en neem contact op!

Wat is het RMC?

RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten. Het RMC heeft als doelstelling de schoolverlaters zonder startkwalificatie terug te krijgen in de schoolbanken. Het RMC doet dit in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zo willen ze jeugdwerkloosheid tegen gaan. Als RMC houden we ons bezig met het registreren en begeleiden van voortijdig schoolverlaters. Om jongeren zo goed mogelijk te adviseren onderhouden we contacten met de diverse ROC’s, Stichting Bedrijfsleven Beroepsopleidingen, vakgerichte brancheopleidingen in de techniek, maar ook met UWV en hulpverlenende instanties.

Startkwalificatie

Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op minimaal niveau 2. Met een vmbo-diploma heb je dus geen startkwalificatie. Het woord ‘startkwalificatie’ zegt het ook al. Het is een goede start om op de arbeidsmarkt te beginnen.

Stoppen met school?

Zorg dat jij geen spijt krijgt van je keuze om te stoppen met school! Vraag het eerst na bij het studieadviescentrum van je school. Of ga in gesprek met je mentor van school. Als je eenmaal gestopt bent met school, is het vaak moeilijker om weer met een nieuwe opleiding te beginnen.

Met een diploma heb je veel meer kans op werk. Zonder diploma sta je helemaal achteraan in de rij als er banen zijn. Ook verdien je aardig wat minder dan iemand mét een diploma. Met een diploma weten werkgevers beter wat ze aan jou hebben en wat ze van jou aan kennis en vaardigheden mogen verwachten. Vanaf 18 jaar ben je niet meer leer- of kwalificatieplichtig. Maar de overheid vindt het wel heel belangrijk dat je een diploma haalt. Daarom is afgesproken dat als je stopt met jouw opleiding zonder diploma, je via school gemeld wordt bij het RMC. Je blijft geregistreerd als voortijdig schoolverlater bij het RMC totdat je 23 jaar wordt. Of als je weer met een opleiding begint en alsnog je diploma haalt.

Let op! Als je besluit met je opleiding te stoppen heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. Ga naar de website van DUO voor meer informatie.

Werkwijze van het wijkteam

Als u contact met ons opneemt over dit onderwerp komt u terecht bij het wijkteam. De consulenten van het wijkteam kunnen meedenken over oplossingen in de eigen omgeving of voorzieningen om gebruik van te maken.  Ook kan het wijkteam bepaalde specialistische hulp of voorzieningen regelen, wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Het wijkteam is telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 15:30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen, dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.